fb
НовиниПо света

Проучване: Бестселърите стават все по-кратки

4 мин.

Бестселърите стават все по-малки по обем, сочи 10-годишно проучване на Wordsrated. Данните, обобщени от Good e-reader, показват, че през последните години повече от половината от най-четените книги попадат в по-тесния диапазон от 250 – 300 страници.

В рамките на проучването са разгледани 3444 заглавия от худжествена и научна литература, издадени в периода от 2011 до 2021 г., а всяка от избраните книги в даден момент е била класирана сред първите три в списъка с бестселъри на New York Times (NYT). Данните показват, че през втората половина на 21. век, средната дължина на книгите в списъка с бестселъри на NYT е била с около 50 страници по-къса, в сравнение с годините от 2011 г. до 2017 г., когато страниците им са наброявали над 400.

През 2021 г. обаче само 38% от най-продаваните книги са с дължина над 400 страници, което показва спад от 29,5% в сравнение с 2011 г.

Средна дължина на бестселърите по години

Представени са и някои предпоставки, които влияят на тенденцията книгите да стават все по-кратки.

Предпочитание на издателя:

През последните години много издатели избират да се съсредоточат върху по-малки и по-прецизни книги. Издаването на кратки книги позволява на издателя да бъде по-актуален и да достигне по-бързо до вълнуващите се от съвременните проблеми читатели.

Навици за четене, свързани с времето:

По-студеното време кара хората да прекарват време на закрито и това им осигурява повече време за четене на по-дълги книги, отколкото при по-топло време. Проучването разглежда средната продължителност на бестселърите, разбита по месеци. Данните показват, че читателите имат тенденция да четат по-дълги книги през първите или последните 3 месеца на годината (през зимата), докато бестселърите, издадени през пролетта и лятото, са по-кратки, което ги прави по-добър избор за ваканция и „лесни плажни четива“.

„Бестселърите са средно с 35,2 страници по-кратки от април до юли в сравнение с октомври – март.“

Повече разнообразие:

Както се казва „разнообразието е подправката на живота“. Въпреки това, както всеки добър готвач знае, понякога наличието на твърде много подправки в кухнята може да доведе до прекомерно овкусяване и лош резултат. Това е подобно на избора на телевизионно шоу или филм за гледане. Много от нас разполагат с множество платформи за гледане с натискането на един бутон. И все пак лесно можем да се окажем, че прекарваме „релаксиращото си време за гледане на телевизия“ с множество отворени прозорци, прескачайки от едно предаване на друго. Когато става въпрос за избор на книга, не е по-различно. Дигиталната ера донесе огромно увеличение на различни видове съдържание, които се борят за вниманието и времето на хората. Хората имат повече възможности от всякога как да прекарват времето си за четене.

По-малко време за четене:

Дори с всички предимства, които редовното четене носи, хората са склонни да четат все по-малко през последните няколко години, тъй като са по-заети от всякога.

Промени в нагласите се наблюдават и при различните поколения. Според глобално проучване на Yahoo и OMD Worldwide поколението Z губи способността да задържа активно внимание за реклами само след 1.3 секунди – по-малко време от всяка друга възрастова група. От една страна, това може да означава, че имат по-малко внимание като цяло и са постоянно разсеяни, или може би Gen Z има наистина добри филтри и не обича да губи време с маловажна информация.


Вижте още статистики от 2022 г.

Колко книги чете средностатистическият човек?

Ново проучване: 38% от българите не са прочели нито една книга

Ново проучване разкрива безсмъртната любов към хартиените книги

Асоциация „Българска книга“: Най-четящите българи са между 40 и 65 г.