fb
Ревюта

„Дюн“, или бъдещето, което виждаме, щом погледнем назад

4 мин.

„Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума. 
Страхът е онази низка смърт, 
която носи пълно унищожение.“

Какъв по-добър момент за ревю на една от най-любимите ми книги от предстоящата ѝ екранизация? Продукцията излиза едва след няколко месеца и не се съмнявам, че е направена страхотно, но четящите хора все пак знаем, че книгата почти винаги е по-добра от филма. 

Написаният през 1965 г. научнофантастичен роман на Франк Хърбърт ни отвежда повече от осем хилядолетия напред в бъдещето, за да ни покаже една покорена от човечеството Вселена. За разлика от повечето подобни книги, тук разгръщането на цивилизацията ни не се случва с помощта на технологиите. Създаването на каквито и да било машини, наподобяващи човешкия разум, е дори забранено след Великия бунт – унищожителна война между хора и роботи, състояла се няколко хиляди години преди събитията в „Дюн“ (изд. “Бард”, преводач: Виолета Чушкова). Вместо да постави прът в колелото на човешкото развитие, забраната принуждава вида ни да заложи на собствения си потенциал и да еволюира по неочаквани начини. Зараждат се династии с почти неограничена власт, хора-компютри, вещици-пророчици и всевиждащи космически пилоти, като всички тези фракции се съревновават за надмощие в една феодална вселенска Империя.

Именно тук идва и ключовият момент в романа. Цялото устройство на Империята, както и новопридобитите човешки способности, почиват върху крайно оскъден ресурс. Мелинджът (или Подправката) расте единствено на пустинната планета Аракис, или както я наричат местните племена – Дюн. Условията на планетата са изключително враждебни и ако колосалните пясъчни бури и почти пълната липса на влага не успеят да унищожат някой недотам подготвен пришълец, то шансът четиристотинметровите пясъчни червеи да го направят е почти стопроцентов.  

Книгата проследява историята на петнайсетгодишния Пол Атреидски, чиято династия получава правото на контрол над Аракис и нейните природни богатства. Още от първите страници става ясно, че прехвърлянето на властта е добре замислен капан от страна на предишните владетели на планетата – династия Харконен. В този чужд и изпълнен с опасности свят, Пол се сблъсква с предателства, политически и религиозни интриги, създава непоклатим съюз със Свободните племена от Аракис и се сдобива с невиждани досега сили, които за добро или лошо го обожествяват в очите на идните поколения.

Франк Хърбърт
(снимка: George Westbeau)

Освен със своите стил и темпо, книгата се откроява и с философските и социални проблеми, които поставя. Една от темите, които правят най-силно впечатление, е тази за ясновидството – способност, която на първо четене всеки от нас би искал да притежава. Ако обаче питаме Пол Муад‘ Диб (както Свободните започват да го наричат), може и да се замислим преди да отправим взора си напред във времето. Знанието за онова, което предстои, свобода ли е или капан? И ако се окаже първото, колко от нас биха издържали под тежестта на подобна отговорност? Самият автор съвсем не губи време с поставянето на тези въпроси. Още в началото ни разкрива части от онова, което предстои, а за нас остава с нетърпение да разлистваме страниците, за да видим ще се сбъдне ли неговото пророчество.

Както често се случва с великите произведения, „Дюн“ остава болезнено актуална и в наши дни. Непримиримата амбиция на човечеството към технологично развитие и покоряване на звездите, постоянната борба за политическо и религиозно надмощие, войните, които сме склонни да водим за контрол над един или друг ценен ресурс – заради тези брилянтно разгърнати от Франк Хърбърт теми, гледайки в бъдещия свят на „Дюн“, получаваме отражение на нашия собствен.  

Сагата за Аракис се разгръща в цели шест книги, писани в продължение на две десетилетия. Проследява хилядолетия от историята на планетата и нейните жители, съдбата на Муад‘ Диб и неговите наследници, както и тази на цялото човечество. Ако на пръв поглед произведение с подобен мащаб може да ни стресне с обема си,  то в края на шестата книга е силно възможно да искаме още.

Гледайте официалния трейлър на предстоящия едноименен филм на режисьора Дени Вилньов:

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg.