fb
Ревюта

Книжен блиц за февруари 2017

5 мин.

Време е да споделим с вас част от книгите, на които се насладихме през февруари. Месецът на любовта ни завихри с прекрасни четива, за които нямаме търпение да ви разкажем в новата ни рубрика „Книжен блиц“. Това са кратки, даже прекалено кратки ревюта за издания, които сме прочели през изминалия месец, но за част от тях обещаваме да прочетете и по-дълги текстове.

Гергана Петрова

„Империя на бури“, Сара Дж. Маас (изд. „Егмонт България“, превод Цветелина Тенекеджиева)

Със сигурност се чували името Сара Дж. Маас и заглавието на поредицата „Стъкленият трон“, която определено заслужава цялата еуфория около себе си. Петата книга е завладяващо продължение на историята, изпълнено с неочаквани обрати и разкрития. Развитието на георите е изпипано до последния детайл и всички персонажи са изправени пред непрестанни изпитания, които изцеждат силите им до краен предел. Едно от многобройните качества на Сара Дж. Маас е умението й да накара читателя да затява дъх от вълнение и да го държи в напрежения на всяка страница. Ако все още се колебаете дали да започнете поредицата, то определено не отлагайте и се потопете във фантастичния свят на асасини, вещици и елфи.

„Малък наръчник по Хюга“, Майк Викинг (изд. „Хермес“, превод Стоянка Карачанова)

„Малък наръчник по хюга“ ще ви накара да се усмихнете дори само като гледате прекрасните твърди корици и илюстрации. Обичате ли приятния уют и да се чувствате изпълнени с щастие и спокойствие? Това малко бижу ще ви разкаже как датчаните са открили пътя към хюга. Ще се натъкнете на интересни факти, статистики и нови интересни думи, свързани с тайните на щастливия живот. Освен красивите снимки, има рецепти и идеи, които да изпробвате, за да пренесете севера у дома. Затова запалете няколко свещи, облечете се в удобни дрехи с дебели чорапи, подгответе си чаша топло кафе или чай и си водете бележки за пътя към хюга.

Ива Иванова

„Ритуалът“, Радко Пенев (изд. „Сиела“)

Исках да прочета книгата веднага след представянаето й в Монтана, но ми отне доста повече време да се сдобия с нея, отколкото очаквах. Макар да не бягам от българските автори като дявол от тамян, а дори обратното, винаги съм леко скептично настроена. Радко Пенев обаче успява да създаде вълнуващ нов свят, разказващ за оживелите легенди на траките. Не съм толкова добре запозната с достоверността на фактите, но като обикновен читател бях запленена от дълбочината и детайлите, с които историята е разказана. Романът си има всичко – двама млади герои, тръгнали на приключение, мистерия, тайно общество и вековна тайна, криеща безценно съкровище. Препоръчвам „Ритуалът“ на всеки, склонен да се докосне до съвременната българска литература и да се потопи в един невероятен свят.

„Твърде далеч: Пропадане“, Аби Глайнс (изд. „Егмонт България“, превод Гергана Дечева)

Книжката се оказа много леко и приятно четиво. Авторката успява да грабне вниманието още с първите няколко страници и дори да не си бил настроен да вникнеш в сюжета, то светкавичната поява на деветмилиметров пистолет определено променя нагласата ти. Противно на асоциациите, която оръжието поражда в главата на читателя, историята е чисто любовна, без да намесва гета, гангстери или каквито и да е било други опасности. „Твърде далеч: Пропадане“ е примамлив роман за късен следобед или дори за разтоварваща вечер след дълъг ден, но не е заглавие, което да те заплени до такава степен, че дълго време след това да не можеш да се докоснеш до друго четиво.

Александър Кръстев

„Ти си всичко“, Дияна Тончева (изд. „Весела Люцканова“)

Никак не успяхме да се разберем с тази книга. Може би съм грешният читател за нея, но реално не очаквах да видя просто дълъг поток от опити за описание на страстни чувства. Не ме разбирайте грешно – много ми е важно как един мъж описва любовта си към една жена, още по-важно ми е как една жена описва как един мъж описва любовта си към една жена. Тук просто не се е получило достатъчно добре.

„Не поглеждай назад“, Хосе Л. Л. Моралес (Сдружение „Книги-игри“)

Въпреки определените жанрови ограничения, е доста успокоително да знаеш, че винаги можеш да посегнеш към добра книга-игра. Завръщането им през последните години може и да е останало незабелязано от широката аудитория, но феновете могат да се похвалят с качествени нови предизвикателства.

„Не поглеждай назад“ е началото на нова поредица на сдружение „Книги-игри“ с испански партньори, а Хосе Л. Л. Моралес определено заслужава да бъде първият издаден автор в нея. Говорим за семейна вендета, бързи мотори и здрави тупалки. Говорим за трудни решения, но и огромна доза късмет (два зара или просто онлайн генератор за случайни числа от 2 до 12, както беше в моя случай). И определено си казваме, че с удоволствие чакаме следващата книга от поредицата „Slang“ на Моралес.

[ + ]