fb
НовиниПо света

Книжни клубове стават част от журито за Booker 2022

3 мин.

Книжни клубове в Обединеното кралство са поканени да участват в първото предизвикателство на книжния клуб за наградата Букър (Booker Prize Book Club), съобщиха организаторите. Шест книжни клуба ще бъдат избрани за предизвикателството от тазгодишното жури, което се председателства от историка Нийл Макгрегър. Макгрегър и неговите колеги съдии – телевизионният оператор Шахида Бари, историкът Хелън Кастор, авторът и литературен критик М. Джон Харисън и писателят Ален Мабанку – ще търсят „възможно най-интересния, страстен и широк набор от читатели“.

Представители от всичките шест книжни клуба ще получат пътуване с платени всички разходи до партито по случай обявяването на краткия списък в галерия Serpentine в Лондон през септември. Те също така ще получат екземпляри от една от избраните книги, които да прочетат с другите членове на своя книжен клуб, пише The Guardian.

В навечерието на обявяването на победителя през октомври, съдиите ще прочетат и оценят активността на всичките шест книжни клуба в социалните медии, свързана с възложените им книги. Печелившият книжен клуб ще бъде този, който съдиите преценят, че е „предоставил най-оригиналните и ангажиращи рецензии“.

Двама членове на спечелилия книжен клуб ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването и вечерята в Roundhouse в Лондон.

Габи Ууд, директор на Фондацията за наградата Букър, каза, че макар да е „съществено дискусиите на съдиите да останат поверителни“, организацията винаги е „искала да намери начин да сподели вълнението от срещите на съдиите с широката публика“.

Предизвикателството на книжния клуб ще позволи на читателите в цялата страна да „почувстват част от тази драма“, каза Ууд. „Въпреки че няма да сравняват книгите по между им, всеки ще чете по една книга отблизо, както правят и съдиите. Докато съдиите определят победител, те ще са прочели тези шест книги три пъти. Така че да имаме книжни клубове, които четат заедно с тях, ще бъде възможно най-близко до общуване, доколкото тайното вземане на решения може да бъде.”

Книжни клубове от цялото Обединено кралство вече могат да кандидатстват за предизвикателството чрез уебсайта Reading Groups for Everyone на Reading Agency, където ще бъдат помолени да обяснят какво прави тяхната група специална и защо биха искали да участват. Крайният срок за кандидатстване е 12 август.

Дългият списък за наградата Букър за 2022 г. ще бъде оповестен на 26 юли. Краткият списък от шест книги ще бъде обявен на 6 септември, а победителят на 17 октомври.

Всяка година наградата се присъжда на най-добрия роман на годината, написан на английски и публикуван в Обединеното кралство и Ирландия между 1 октомври 2021 г. и 30 септември 2022 г.  Наградата за 2021 г. спечели южноафриканския писател Деймън Галгут за романа си „Обещанието“.