fb
БългарияНовини

Книжните събития на Аполония 2015 са празник на вкуса

3 мин.
team Apolonia 2015
Екипът на Аполония снимка: официален сайт на фондация "Аполония" www.apollonia.bg

Apolonia 2015. LiteraturataПразникът на изкуствата „Аполония 2015“ (28.08 – 06.09) в Созопол финализира морските книжни събития по традиция, която вече надхвърля 30 години. Тазгодишният избор в областта на литературата от организаторите впечатлява с изискан вкус. Поканени са автори, писатели и поети с последно издадените им книги, без да са сред най-изявяващите се публични лица, а са значими и важни за духа в културното ни пространство. Представени са прозата, поезията, но и литературно-критическият жанр.

Основно място на литературата на Аполония 2015 г. е Художествената галерия в Стария град. Тя ще приютява всяка вечер в рамките на фестивала почти по 3 срещи с автори, разнолики в подходи и писане. Първата среща е с „РоманОлогия ли?“ на Младен Влашки на 29 август – литературнокритическа книга, която поставя съвременния български роман между употребата и експеримента. Веднага след това публиката може да се запознае на живо с магичния разказвач Емил Андреев и книгата му „Боби Блажения и Другия американец“. На 30 август гостуващи в Галерията са Людмил Станев, Чавдар Ценов и Людмил Тодоров. Обединяват ги историите за разказване, за всекидневието, през което гледаме епоса на режими и исторически епохи. На 31 август можете да срещнете две писателки: Велина Минкова и Катерина Хапсали – българският дебют, за който всички говорят. На 1 септември Иво Тодоров отправя предизвикателство към читателите с видео книга.

На 2 септември се събират Недялко Славов с точката на баланс в природата „432 херца“, след него Калин Янакиев ще продължи с критическата книга „Европа – Паметта – Църквата“. В същия ден Гери Турийска представя втория сборник с разкази от „Пощенска кутия за приказки“, който излезе в началото на лятото, в Клуб Аполония/Сцена ОББ. Отново с 3 събития е зареден 3 септември: поезията на Иван Цанев, сборниците с избрано на Божана Апостолова. Созополските гости ще имат уникалната възможност да присъстват на представянето на новия литературен формат на БНТ „Ръкописът“. 4 септември на Аполония 2015 ще балансира между поезията на респектиращия поет Кирил Василев и  „Аз не бях политик“ на Огнян Герджиков. След това ще продължи със „Созопол в диалога Иван Пейчев – Христо Фотев“ по идея на Михаил Неделчев.

На 5 септември са последните литературни събития от тазгодишното издание на Празници на изкуствата. Михаил Вешим представя „Текила на разсъмване“, а Деян Енев – „Ези-тура“ и „По закона на писателя“.

Няколко издателства стоят зад почти 20-ината събития от областта на литературата: ИК „Жанет 45“, ИК „Хермес“, ИК „Колибри“, издателство „Сиела“, „Аб“ Издателско ателие и Small Stations Press.

През 1984 в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата. За десет дни на петте фестивални сцени могат да бъдат видяни над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери. Фондацията за изкуство „Аполония“, която организира фестивала, е създадена през 1991 като продължител на идеите на Академията за изкуство „Аполония“.

Официалното откриване на Аполония 2015 е тази вечер в Амфитеатър Аполония с отбелязване на 100-годишнината на българското кино.