fb
БиблиотекитеБлогБлоговеНовини

„Книжният подкаст“ се завръща за втори сезон с врачанската библиотека

2 мин.

„Книжният подкаст“ на „Аз чета“ се завръща с втори сезон. Този път новините, историите и интересните разговори за книгите и четенето ще бъдат подготвяни заедно с екипа на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Библиотекарите ще се включат с три постоянни рубрики, в които всеки да открие своя тип съдържание. В рубриката „Чети с нас” библиотекари, журналисти, членове на литературен или читателски клуб ще препоръчват нови книги на книжния пазар, които ще са тематично или жанрово свързани.

Времето за срещи с българските творци е запазено в рубриката „Срещи с автори”, а историите за интересни хора, организации, свързани с насърчаване на четенето в „Четенето е заразно“. Тук специалисти от библиотечната сфера, дигитални специалисти, издатели, илюстратори ще могат да дадат насоки за техники на четене, полезни съвети за избор на правилната книга спрямо различните възрастови групи и много други любопитни теми.

Планирано е изданието на рубрика, подготвяна изцяло от млади хора от Враца – „Часът на тийнейджъра“. Тя ще бъде под формата на тематично свързани епизоди, които ще включват ревюта на книги и срещи с вдъхновяващи за тях хора. Тийнейджърите ще влизат и в ролята на водещи.

Очаквайте нови епизоди всяка последна седмица от месеца.

„Проектът цели да положи основите на ново дигитално пространство на библиотеката, което да вдъхновява и насърчава хората към четене на книги. Място, което ще предлага срещи с автори и съвременна обществена трибуна за смислените разговори, свързани с популяризиране на ползите от четенето, препоръки за художествена литература от различни жанрове“, коментира директорът на библиотеката Силвия Павлова.

Епизод 201 стартира с книжни препоръки в рубриката „Чети с нас“. Библиотекарите Владислава, Петър и Невяна говорят за своите близки срещи с героите и сюжетите на три заглавия, излезли съвсем скоро на книжния пазар: Нощна порта” от Питър Мей (изд. „Колибри“, преводач: Надя Баева), „Дървесна история” от Ричард Пауърс (изд. „Колибри“, преводач: Деян Кючуков) и „Работилница за кукли” на Елизабет Макнийл (изд. „Колибри“, преводач: Анна Орешкова).

Каква е мистификацията със световно известната картина на Да Винчи – Мона Лиза? Какво представлява жанрът „екофикция”? Какво се случва в главата на един вманиачен колекционер? Все въпроси, на които можете да откриете отговора в този епизод. Остава да разберете дали препоръките ще ви накарат да разгърнете страниците на тези книги.

Приятно слушане!