fb
НовиниПо света

Колко книги чете средностатистическият човек?

2 мин.

Навиците за четене варират не само между различните възрастови и социални групи, не се променят само спрямо интересите на хората, но имат определени закономерности и във всяка отделна държава. Преди да се замислите за купчината си с книги, които трябва да прочетете, нека да разгледаме данните, обобщени от Book Riot.

Читатели на САЩ

Изследователският център Pew провежда много подробни изследвания и статистически анализи в Съединените американски щати. Тяхното проучване, публикувано през 2016 г., установи, че 72% от американците са чели книга през предходната година, стойност, която се е увеличила до 75% през 2022 г. Това увеличение вероятно се дължи на пандемията и повечете време, прекарано у дома. Същата публикация от 2016 г. показва, че средно американците четат по 12 книги на година. Ако 72% от хората са чели поне една книга годишно през 2016 г., тогава 28% не са чели дори една. А някои хора четат стотици. За да отговорим наистина на въпроса „колко книги чете средностатистическият човек?“, трябва да погледнем медианата вместо средната стойност.

Статистически средните стойности са полезни, но са силно изкривени от извънредни стойности. Медианата е математическата гранична точка за статистическа група, като приблизително половината от всички числа са над или под нея. Медианата за проучването от 2016 г. и по-добрият показател за средностатистическият читател в Америка, е 4. Средностатистическият американски читател чете четири книги всяка година. 

Изследването на Pew също се задълбочава в това какви формати и жанрове четат хората, както и как расата, полът, образователните нива и професиите влияят върху навиците за четене. Жените са склонни да четат повече от мъжете. Белите, неиспанци, четат повече от цветнокожите или испанците. По-високите нива на образование корелират с повече четене. Печатните книги все още са водещи като метод за четене, а електронните и аудиото изостават.

Читатели по света

Lectupedia събра данни от реномирани източници за 14 различни държави, за да даде малка моментна снимка на четенето по целия свят.

Най-ниските числа в техните открития идват от Аржентина (1,6 книги на година), Мексико (1,7 книги на година) и Колумбия (1,9 книги на година). Водещата роля е равенство между Франция и Канада, като и в двете държави хората четат средно по 17 книги годишно. Въпреки че в този набор от данни не са предоставени медиани, които по-добре биха отговорили колко книги чете средностатистическият човек, средната стойност обикновено има някаква корелация със средната стойност.

Какво означава това?

Въпреки цифрата, която ще покаже вашият списък с прочетени книги през годината, продължавайте да четете. Справяте се чудесно.