fb
НовиниПо света

Колумбиец посвети цяла библиотека на „Сто години самота“

1 мин.
Снимки: AFP

Цяла библиотека, посветена само на една книга, притежава колумбиецът Хорхе Иван Салазар. Ценителят е събирал екземпляри от „Сто години самота“ на своя сънародник Габриел Гарсия Маркес в продължение на 16 години, предаде „Франс прес“.

Салазар има 379 издания на шедьовъра на Гарсия Маркес на близо 50 езика, включително първото издание, отпечатано през 1967 г., което той нарича „моeто любимо“.

59-годишният строителен инженер обясни, че когато за първи път е бил накаран да прочете книгата като ученик, тя не му е харесала. Много години по-късно „открих „Сто години самота“, започнах да я чета и ми хареса. Веднага щом я завърших, я прочетох отново.“ Така започна една страст, чийто резултат е частна библиотека в дома му в град Армения в западна Колумбия.

Салазар, който твърди, че притежава най-голямата колекция от „Сто години самота“ в света, има копия на тамилски, арменски, азерски и 45 други езика. Притежава и руска версия, от която еротични пасажи са цензурирани от съветските власти.

„Последната книга, която придобих, беше на езика на Фарьорските острови. За мен е впечатляващо, че на толкова отдалечен остров имат „Сто години самота“ на собствения си език“, каза Салазар.