fb
БългарияНовини

Концерти, награждавания и няколко премиери във втория ден на фестивала на детската книга в Сливен

4 мин.

Вторият ден на XIX Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново е наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължава кръглата маса с международно участие на тема „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.

В 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция ще бъдат обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017 г. в различните категории.

За десета поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”. В него ще се включат над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.
От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, започва премиера на книгата „Петленце момченце” на Анита Тарасевич.

От 11.00ч., в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, е премиерата на книгата „Няма грешка има смешка” на Васил Сотиров, а с голям интерес се очаква премиерата на книгата „Дъга а приятел” на младият руски писател Михаил Самарский, която ще се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. Поради големия брой желаещи да посетят представянето, от 14:00ч. в Основно училище „Д-р Иван Селимински“ ще се проведе втора среща.

От 13.00 ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” издателска къща „Дамян Яков“ ще представи книгата „Алберт“ на датския писател Оле Лунд Киркегор.

От 13:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров“ в Камерна зала ще се проведе Уъркшоп по четене по книгата „Пипи Дългото чорапче“ на Acтрид Линдгрен по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото, с модератор писателката Весела Фламбурари. В него ще се включат над 60 библиотекари и преподаватели от Сливен и страната.

От 17.30ч. на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” ще започне Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьора Димитър Рачков, младите актьори Мария Димитрова, Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров“ – гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб – гр. Айтос и Вокален ансамбъл „Фортисимо” към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас. В края на спектакъла ще се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017 г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите ще бъдат връчени от Патрона на фестивала, г-жа Мария Габриел – зам. -председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, г-н Стефан Радев –кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала и Росица Петрова-Василева – директор на РБ“Сава Доброплодни“-Сливен, организатор на фестивала.

И през втория ден на фестивала на базара за книги издателствата „Фют“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“,„ПАН“, „Ентусиаст“, „Кръгозор“, „Унискорп“ и др. предлагат най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

Програмата във втория ден на фестивала предлага и още:

  • 11.00 ч. – На откритата сцена до базара за книги ще започне представлението „Клоунът и неговите деца“ на Театър „Ателие 313”.
  • 15.00 ч. – Патронът на фестивала Мария Габриел – зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, ще посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и ще се срещне с организаторите на проявата.
  • 16.00 ч. – Карнавално шествие с приказни герои, което ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от Театрална формация „Театър Цвете“ и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала.