fb
БългарияНовини

Корпорация „Развитие“ започва нов литературен проект за подпомагане на млади таланти

1 мин.

Корпорация „Развитие“ обяви, че стартира нов проект, с който цели да открие и мотивира начинаещи  таланти, направили първите си стъпки в литературата. Младите автори ще имат за задача да създават белетристични произведения. Те ще работят с ментор, осигурен от корпорацията, който първо ще прецени възможностите им, а след това ще ги напътства и консултира в творческия процес.

Литературният проект започва с 20-годишната Яна Пейчева от София. Тя е студентка по философия в СУ „Св. Климент Охридски“, дебютирала със стихосбирката „Не съм аз, не си ти“. Яна обаче е амбицирана да пише проза и през следващите четири месеца започва работа над първия си роман заедно с проф. Валери Стефанов. Изтъкнатият български литературовед и университетски преподавател е първият ментор, привлечен от „Развитие“.

Проф. Стефанов  разясни, че предстои да бъде създаден механизъм на работа, по който да протече менторската програма. Яна Пейчева пък е убедена, че текстът ѝ ще е готов до края на август. В бъдеще корпорацията ще разшири меценатското си литературно начинание с още автори и ментори.

[ + ]