fb
Ревюта

Мрачната прелест на „Красавицата и Звяра“

2 мин.
Красавицата и Звяра - Габриел Пачеко

Когато видя някое прелестно издание, в първия миг изпадам във възторг и си казвам, че трябва да го притежавам. В следващия осъзнавам, че колкото и да е примамливо, вероятно ще го разгърна веднъж, колкото да се насладя на илюстрациите, и ще се приключи дотам.

Нямам колекционерски уклон, но направих изключение за „Красавицата и Звяра“ (изд. „Лабиринт“) на Габриел Пачеко. Първо, защото това е една от любимите ми приказки, и второ, защото стилът на Пачеко е просто изумителен.

Илюстрациите на мексиканския художник са готически, мрачни и пестеливи откъм ярки цветове. Изтънчените му творби са наистина характерни и на всяка страница можете да откриете красиви, запомнящи се детайли.

Що се отнася до текста, тук ще четете съкратената версия на френската писателка Мари Льопрене дьо Бомон от XVIII век. Оригиналът е дело на Габриел-Сюзан Барбо дьо Вилньов. Преразказът на Дьо Бомон не е личният ми фаворит, но не считам избора му за особен негатив на фона на разкошните илюстрации.

Естетиката на Пачеко изключително подхожда на история като „Красавицата и Звяра“, която е едновременно тъжна, плашеща, но и романтична. По-жизнерадостните ѝ издания никога не са ме привличали, понеже не са ми се връзвали с атмосферата ѝ. В този ред на мисли, не съм сигурна как децата биха възприели стила на Пачеко, сравнително нетрадиционен на фона на това, което обикновено им се предлага. Убедена съм обаче, че е ценно малките читатели да развиват усет за различното и качественото, който впоследствие ще подхрани визуалната им култура и най-важното – въображението им.

Радвам се, че през последните години се появяват все повече отбрани приказни издания с индивидуален творчески почерк (веднага се сещам за Андерсеновите приказки с илюстрации на страхотния Кантен Гребан). Тук, разбира се, е мястото да похваля издателство „Лабиринт“, което се е постарало да представи книгата във възможно най-изящния ѝ вид, с подобаваща хартия, формат и твърди корици. Рагледайте някои от илюстрациите на Габриел Пачеко и се уверете сами защо си заслужава да я имате в библиотеката си.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.