fb
Ревюта

Най-смотаният частен детектив Кръстьо „В Долната земя“

1 мин.

Знаете ли кой е най-смотаният частен детектив на света? А какво общо има той с българската писателка Юлия Спиридонова, известна и като Юлка? Запознайте се с „Кръстьо – частен детектив. В Долната земя“ (изд. „Фют“).

Кръстьо работи в детективската кантора на господин Пинчертон – малък злобен пинчер, който уволнява леко мързеливия и изключително смешен герой точно преди Коледа. Изхвърлен на улицата, Кръстьо не се предава, а решава да отвори своя собствена кантора. Не след дълго се появява и първият му клиент с най-заплетения възможен случай, предоставян на детектив. Беста, малкото момиченце с плюшен мечок, влита в кантората на Кръстьо и срещу кесийка с коледни курабийки се спазарява с него да поеме случая по откриването на откраднатите приказки. Правилно чухте: О-Т-К-Р-А-Д-Н-А-Т-И!!! На кое отвратително същество би му хрумнало подобно деяние? Явно само Кръстьо може да разбере.

В този роман Юлия Спиридонова е събрала някои от най-известните създания от българския фолклор и ги е вплела умело в приключенски роман. Чувството ѝ за хумор помага и на най-неуверения читател да се потопи в историята на Кръстьо, а оттам – и да научи повече за фантастичните герои от българските народни приказки. 

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

[ + ]