fb
Ревюта

Бизнес етикет – сега, тук… и по света

3 мин.
Kristina Krantcheva - Biznes etiket

Kristina Krantcheva - Biznes etiketЗнаеш ли, прочетох тази книга за пръв път преди 5 години. Тогава всичко започваше и исках да съм добре подготвен, каквото и да стане. Прочетох я, осмислих (надявам се и да съм усвоил) и се получи следното ревю за „Бизнес етикет” на Кристина Крънчева. И през цялото това време от края на 2008-а насам в различни ситуации си спомням части от прочетеното, притеснявайки се колко много вероятно пропускам. Но всичко си дойде на мястото в момента, в който Христо ме помоли за съвет дали Изток-Запад да започне работа по новото, допълнено издание на книгата – „Да, да, ДА!”, идеше ми да изкрещя.

И ето ни на финалната права – стилна и събрана корица, много познание и опит за ужасяващо специфична област, описани в 340 страници. Наръчник. Сборник с правила. Четиво за преди всяка важна стъпка от бизнес живота на един (на-път-да-бъде-)успял човек. Наречи го както искаш, но трябва да имаш тази книга в библиотеката си.

И казвам „трябва да имаш” с 100-процентова увереност, защото тук социалният статус и възрастта нямат значение, а въпросите, на които се отговаря в книгата, са задавани от хора от цялата страна от съвсем различни сфери на дейност. И да, попитах лично – реални питанки от реални хора са.

Структурата на книгата е адски важна – обуславя възможността да четеш бавно, последователно или според случая и на колкото големи порции желаеш/ти е нужно. Етикет в офиса, етикет по телефона, етикет по време на бизнес среща, етикет на кореспонденцията – телефонна или писмена. Как да подбираме и поднасяме подаръци, как да се държим на масата, как да се обличаме подходящо за различните покани, които получаваме…

Дотук добре – всичко това имаше и в първото издание на „Бизнес етикет”. Кристина Крънчева обаче е направила най-логичното, предвид широко отворилите се врати за родния бизнес през последните 5 години – включила е цяла отделна глава за бизнес привичките в различните държави. Англия, Франция, Германия, Австрия, Китай, Бразилия и още доста страни – един цял свят на международните бизнес отношения. Вярно, някои неща се повтарят, но какво по-чудесно от това – след като веднъж си прочел всичко, после да се връщаш само по конкретен повод (пожелавам на всеки да му се наложи да прочете как трябва да прави бизнес в толкова много страни :).

След второто прочитане съм доста по-спокоен. Отдавна съм се научил, че жените са равнопоставени на мъжете, когато става въпрос за бизнес отношения, а доста от другите важни правила и умения затвърдих. Ако искаш, да се изпитваме?