fb
НовиниПо света

Култова книжарница в САЩ събра $365 000 от дарения за ден

1 мин.

Книжарницата City Lights, официално обявена за забележителност на Сан Франциско, успя да събере дарения в размер на $365 000 само за един ден, съобщава сайтът sfgate. Те са необходими на културното място, за да избегне фалита, който го грозеше след затварянето му на 16 март.

Илейн Катценбергер, издател и директор на City Lights Booksellers & Publishers, обясни причината за кампанията за набиране на средства със съобщение в платформата GoFundMe. По нейните думи книжарницата не може да обработва дори онлайн поръчки, защото предпочита служителите да са в безопасност и да си стоят вкъщи.

„Без никакъв начин да генерираме приходи, паричният ни резерв се изчерпва бързо, а сметките продължават да идват. Нашият най-важен приоритет беше да изпратим служителите ни у дома, като им плащаме пълния размер на заплатите и здравните осигуровки. Надяваме се да се опазим здрави и да си осигурим финансова стабилност доколкото това е възможно”, пише Катценбергер.


City Lights е основана през 1953 г. от Питър Д. Мартин и поета Лорънс Ферлингети. В продължение на 70 години книжарницата е културен дом за множество писатели, литературни интелектуалци и любители на книгите. Широка популярност добива след случая от 1956 г., когато Ферлингети е обвинен в стимулиране на непристойно поведение заради издаването на книгата “Вой и други стихове” от Алън Гинсбърг.

Снимка на публикацията: Wikipedia