fb
БългарияНовини

Културен календар (18 ноември – 24 ноември)

4 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Кадър от филма „Един дъждовен ден в Ню Йорк“

„Киномания“ (18-30 ноември) 

Тазгодишното издание на филмовия фестивал “Киномания“ продължава до 30 ноември. През тази седмица също ще можем да видим множество интересни филми.

На 22 ноември от 19.00 часа в Зала 1 на НДК ще има извънредна прожекция на филма „Един дъждовен ден в Ню Йорк“, а на 23 ноември сутринта в рамките на Детската киномания ще бъдат излъчени късометражни филми, създадени от деца. Цялата програма на Киномания може да видите тук. Фестивалът е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Откриване на изложба, посветена на импровизационния театър (18 ноември)

На 18 ноември в 19.00 часа в градинката пред Народния театър “Иван Вазов” ще се открие първата изложба посветена на 10-тата годишнина от съществуването на импровизационния театър в България.
Паната са оформени от дизайнера Аделина Бонева, която е с групата от самото и начало до днес, включва моменти от 10 годишната история на първата в България трупа за импровизационен театър –
„ХаХаХа импро“. Паната ще могат да бъдат разгледани до 30 ноември.

Носителят на наградата на ЕС за литература за 2017 година пристига в България (20 ноември)

На 20 ноември в 19.00 часа в Casa Libri Джамал Уариаши, носителят на Наградата за литература за 2017 г. на Европейския съюз, ще представи своя роман „Глад“.

Джамал Уариаши е роден през 1977 годиан в Амстердам. Детството му преминава, по собствените му думи, „в съвсем обикновено типично мултикултурно семейство“. Майка му е нидерландка, а баща му е с марокански произход. Между 2000 и 2008 г. следва психология в Амстердамския университет. Известно време работи като онлайн терапевт. Днес е писател на пълен работен ден и автор на 4 романа. „Глад“ излиза през 2016 година в Нидерландия, а през следващата година носи на своя създател Наградата за литература на Европейския съюз.

 VII Форум на малките графични форми (20 ноември)

На 20 ноември в 18.30 часа галерия „Арт Алея“ (ул. „Уилям Гладстон“ 51) ще бъде открито седмото издание на Форума на малките графични форми. Преди официалното откриване, между 11.30 и 17.30 часа ще се проведе акцията „Само за фенове“, в рамките на която всички ценители на графичното изкуство ще могат да се сдобият с произведения на любимите си автори на атрактивната цена от 50 лева.

Мултимедиен концерт „Video Games Live“ (20 ноември)

Мултимедийният концерт „Video Games Live“ ще бъде представен за първи път у нас на 20 ноември в зала 1 на НДК, като водеща роля в продукцията има легендарният китарист и композитор Томи Таларико, а на диригентския пулт ще застане Браян Дийнс.

Програмата включва откъси от култови игри като Skyrim, Uncharted, Mario™, Warcraft®, Zelda®, Castlevania®, League of Legends® и други. Спектакълът комбинира емоцията на големия симфоничен оркестър с енергията на рок концерт, допълнени от интерактивни моменти и визуализации, впечатляващи светлинни ефекти и разтърсващ звук. В програмата е включена и музика от играта Assassin’s Creed Rogue, създадена от българката Елица Александрова.

Светлин Русев и Евгени Божанов на Пиано Екстраваганца (23 ноември)

На 23 ноември в 19.30 часа ще започне концертът на звездното дуо Светлин Русев и Евгени Божанов. С него на практика ще бъде закрито деветото издание на Пиано Екстраваганца. Шедьоври от Моцарт и Бетовен ще получат нов живот през ръцете на изключителните интерпретатори. Двамата изпълнители ще отдадат почит и на патриарха на българската класическа музика, Панчо Владигеров, чиято годишнина отбелязваме през 2019.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка на публикацията: Facebook/Дирекция Култура Столична Община

[ + ]