fb
БългарияНовини

Културен календар (4 ноември – 10 ноември)

2 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

„Киномания“ представя съкровищницата на „Мосфилм”  и филми на Франко Дзефирели (4-10 ноември)

Тазгодишното издание на „Киномания“ стартира официално на 14 ноември, но през тази седмица организаторите на фестивала са ни подготвили прожекции на някои от най-великите класически филми-дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 часа в кино „Люмиер“.

Отново в кино „Люмиер“, но в края на тази седмица и в началото на следващата седмица, ще бъдат представени няколко филма на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който ни напусна тази година на 96-годишна възраст. На 9 ноември ще можем да видим „Ромео и Жулиета“,  на 10 ноември – „Укротяване на опърничавата”, на 11 ноември –  „Братко Слънце, Сестро Луна“, а на 12 ноември – „Хамлет“.

Откриване на изложба, посветена на Любен Каравелов (7 ноември)

На 7 ноември в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложбата Любен Каравелов – със сърце и перо за свободата“. Повод са 2 годишнини –  140 години от смъртта на Любен Каравелов и 150 години от издаването на вестник „Свобода”. Изложбата ще може да бъде разгледана до 21 ноември.

Церемония по връчване на литературните награди „Перото“ (8 ноември)

На 8 ноември в 18.00 часа ще започне церемонията по връчването на литературните награди „Перото“. Ще бъдат връчени награди в пет категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”, както и награда за цялостен принос към българската литература. Журито тази година е в състав: доц. д-р Дарин Тенев, Деян Енев, Мирела Иванова, д-р Митко Новков, Сотир Гелев и Светлозар Желев.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимки: http://artsofia.bg/

[ + ]