fb
БългарияНовини

Културен календар (28 октомври – 3 ноември)

3 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Последни прожекции от CineLibri (28 октомври – 31 октомври)

До края на октомври в Евросинема и в Културен център G8 ще можем да видим 5 филма от програмата на кино-литературния фестивал CineLibri – „Загадката Анри Пик“, „Измерването на света“, „Сладка бобена паста“, „Карл Лагерфелд: Да бъдеш или да изглеждаш“ и „Казандзакис“. Пълната програма на допълнителните прожекции на фестивала може да видите тук. 

Представление на „Суматоха“от Йордан Радичков (30 октомври)

Йордан Радичков

Столичната библиотека ще отбележи 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков с единствено представление на постановката „Суматоха“ на трупа самодейци от село Антон. Трупата е сформирана преди 2 години, но „Суматоха“ вече се радва на местен успех и към момента е поставяна не само в Антон, но и в близките Пирдоп, Челопеч и Мирково и то – с благотворителна цел. Представлението на „Суматоха“ ще бъде на 30 октомври от 19.00 часа на театралната сцена на Столичната библиотека, а входът е свободен.

Представяне на двутомника „Къщите (още) говорят“ (31 октомври)

Новото издание на успешния двутомник с историите на 660 знакови къщи и сгради, построени и обитавани от Освобождението до 1944 г. от знаменити българи, строители на съвременна България, ще бъде представено в Литературния клуб на Столична библиотека на 31 октомври 2019 г. от 18:30 ч. Богато илюстрираните очерци с красива полиграфия и подобаваща хартия са издание на Нов български университет.

Откриване на изложба „Разходка в миналото“ (1 ноември)

Изложбата „Разходка в миналото“ на Юлия Красовска ще се бъде открита в Деня на народните будители – 1 ноември –  от 17.30 ч. в  Централния дом на архитекта  (гр.София, ул. „Кракра“, 11). Организатори са Съюз на архитектите в България и Посолство на Украйна в Република България. Изложбата е посветена на украинеца Михайло Парашчук. Той пристига в България през 1921 година и тук създава редица архитектурни шедьоври, които и досега са запазени из центъра на град София.

Той създава архитектурна пластика и украса на важни обществени сгради като Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народния театър „Иван Вазов“, Народното събрание и Съдебната палата в гр. София, а също така и сградите из страната. Картините на Юлия Красовска изобразяват сгради в периода 1950 – 1960 г, които е украсявал Парашчук, а след това можете да видите снимки на неговите скулптури към тези сгради.Също така са представени и картини, които изобразяват сгради в Бургас, по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Издателство Колибри/YouTube/ „Загадката Анри Пик“