fb
НовиниПо света

Курсовете по творческо писане убиват западната литература според член на журито за Нобеловата награда

2 мин.
horace_engdahl - 1

Програмите за творческо писане и финансовата подкрепа водят до обедняване на западната литература, смята членът на Шведската академия Хорас Енгдал.  Вестник „Гардиън“ цитира Енгдал, който в навечерието на присъждането на Нобеловата награда за литература заяви в интервю за френския вестник „Ла Кроа“, че стимулирането на писателската дейност чрез стипендии и материална подкрепа се отразява негативно на качеството.

„Разбирам колко е изкусително, но мисля, че това откъсва писателите от действителността и създава нездрава връзка с институциите“ – казва Хорас Енгдал. „В миналото писателите изкарваха прехраната си като шофьори, чиновници, секретари и келнери. Самюъл Бекет и много други живееха по този начин.“ – допълва той.

Енгдал е обезпокоен от заличаването на границата между стойностната литература и литературата като потребителски продукт. Според него това има връзка и с упадъка на литературната критика:

„ Говорим по един и същи начин за всичко, което се издава. Преди имаше планини и низини. Сега пейзажът прилича на архипелаг, а всеки остров представлява отделен жанр, без йерархия или център“.

Членът на журито за Нобеловата награда за литература е известен със своите хапливи коментари. През 2008 той разгневи американската преса, като нарече литературата зад океана ограничена и неспособна да се конкурира с тази на европейските й колеги. Впоследствие Енгдал поясни, че е бил неправилно разбран и критиката му не е била срещу американските писатели, а срещу американския литературен живот, който според него е твърде егоцентричен и му липсва поглед върху световната литература.

Притесненията на Енгдал далеч не се споделят от всички. Литературният редактор на британския вестник „ Обзървър“ Робърт Маккръм смята, че изказванията на Енгдал отразяват мнението на застаряващата част от литературната общност и го определя снизходително като „съчетание на сърдит старец и северен романтик“.

В интервюто си Хорас Енгдал не издаде евентуалния носител на тазгодишната нобелова награда, но симпатиите му към литературата на Азия и Африка дават основание да се предполага, че би подкрепил писатели като Харуки Мураками от Япония или Нгуги Уа Тионго от Кения. През 2013 г. наградата бе присъдена на канадската писателка Алис Мънро.

 

Снимка: Sara Mac Key

[ + ]