fb
Новини

„Влакче на ужасите” из тайнствен лабиринт

2 мин.
Labirintat na tainite: Vlakche na uzhasite - Matias fon Bornshted

Labirintat na tainite: Vlakche na uzhasite - Matias fon BornshtedСредновековна тайна, случайна находка, легенда за подземен лабиринт. С тези „кукички” Матиас фон Борнщед дава началото на своята поредица „Лабиринтът на тайните” (изд. „Фют“).

Малкото градче Витерщайн не може да се похвали с много динамичен живот, но пък средновековното му минало е богато и крие някои тайни. Въвлечени в опит да разкрият една от тях се оказват бандата любопитни и съобразителни тийнейджъри Крес, Фил и Яго. За да не губи време в излишни описания и да не отегчават младите читатели, в началото на книгата Матиас фон Борнщед дава кратки „досиета” на тримата:

– Крес: зелени кичури в косата, любителка на животните, домашен любимец – гущер;

– Фил: начетен и любознателен момче, избягва рисковете, но не може да устои пред всякакви загадки;

– Яго: суперготин пич с расти, който кара скейтборд и е обиколил света.

След страховита гръмотевична буря Фил намира странен клин с отпечатък от лъвска лапа. По-късно местният почитател на конспиративните теории му споменава за изграден от рицарски орден още в Средновековието лабиринт из цялото градче. Ако и вие като Фил смятате, че тайните и загадките съществуват само за да бъдат задължително разкрити, нямате повод да спрете четенето дотук. Разследването на тримата приятели ги отвежда на неочаквани места и ги поставя пред сериозни изпитания. Какво представлява влакчето на ужасите, как ще премине пътуването и какво очаква героите и читателите на финала, ще научите от първата книга в поредицата „Лабиринтът на тайните”. Най-хубавото е, че откритието на Крес, Фил и Яго загатва само началото на още много приключения и открития в лабиринта.

„Влакче на ужасите” е чудесно илюстрирана от Силвия Кристоф, а в началото има карта на Витерщайн. На определни места в текста пък авторът е включил различни въпроси към читателите, които да изпитат знанията и наблюдателността им (отговорите можете да намерите в края на книгата).

Подобно на поредици като „Търсачи на съкровища”, „Сам Силвър, тайният пират”, „Детективите Агата и Лари”, „Детективи с машина на времето” и „Юлисес Мур”, „Лабиринтът на тайните” предлага на младите читатели увлекателен сюжет със загадки за разкриване, динамично действие с умерена доза опасности и герои, с които лесно да се идентифицират. Формулата е изпитана, работи безотказно и е свършила добра работа и в този случай. Единственият повод за недоволство от българското издание е липсата на редактор и коректор на книгата – нещо, което издателството обичайно не си позволява, затова го приемам за неволен пропуск.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.