fb
Ревюта

Легендата за „Леденият дракон“ оживява

3 мин.
Ledeniyat drakon

Ledeniyat drakonЕдно от най-новите попълнения за библиотеката на всеки истински фен на Дж. Р.Р. Мартин се казва „Леденият дракон“ (изд. „Бард“). Бързам да кажа, че макар и действието в този роман да се развива в света на поредицата „Песен за огън и лед“, това всъщност е една трогателна и емоционална детска приказка.

Адара е „дете на зимата, родено в лют мраз“, което никой никога не е виждал да плаче и което се усмихва само през зимата. По време на раждането й майка й Бет загива от студ. Адара е русокоса, синеока, красива, различна. Когато баща й Джон я прегръща, сълзи се стичат по лицето му. По-големият й брат Джеф и по-голямата й сестра Тери са доста по-щедро дарявани с прегръдки и усмивки от таткото, който все още обвинява Адара за смъртта на Бет. И все пак той  я обича Просто чувството, че Адара така и не му е отвърнала с обич, а само със студ, не помага много на бащата да бъде мил с дъщеря си.

Докато другите деца бягат от студа, Адара строи снежни замъци и си играе с ледени гущери. Говори се, че в нощта, когато се родила, хората видели леден дракон. Те са предвестник на дълга и люта зима. Откакто Адара се е родила, всяка зима Леденият дракон идва отново. Но Адара не се страхува от него. Тя го обича и вярва, че той се връща заради нея. През зимата на четвъртия си рожден ден Адара за първи път докосва дракона, а годината на петия й рожден ден е тази, в която го яхва за първи път. Така се заражда едно силно и на пръв поглед невъзможно приятелство, защото никой друг досега не е успявал да опитоми леден дракон.

Ledeniyat drakonДве години по-късно война заплашва мирния живот на семейството. Врагът наближава и има много, много дракони с „очи като тлеещи въглени“ и огнен дъх. Когато пепелища започват да покриват земята, а дракони да кръжат над фермата на баща й, Адора се оказва единствената, която може да спаси семейството. Тя и нейният Леден дракон. Какво ще стане, когато изпепеляващата жар на огнените дракони и студената ярост на Ледения дракон се сблъскат? Чий ще бъде последният „болезнен, пронизителен вик“? Кое ще надделее – топлината или студа? Ще последва ли мир? Ще дочака ли Адара пролетта?

Е, не очаквайте, че ще ви издам повече от това. Предлагам ви сами да посетите света на малката, смела Адара. Дори да не обичате студа, ще заобичате нея :)

„Леденият дракон“ ни запознава с един по-различен Мартин, ала авторът и тук ни захласва с чудесно разказана история за малки и пораснали деца. Изчетох книгата за по-малко от час с огромно удоволствие. Луксозното издание и твърди корици, изумителните илюстрации на испанския художник Луис Ройо и вълшебният превод на Валери Русинов помагат легендата за Ледения дракон да оживее.

Бих препоръчала тази книга не само на феновете на Мартин, които съм убедена, че ще я оценят и несъмнено ще й се зарадват. Бих я препоръчала и на 10-годишната си племенничка, и на сина си, когато порасне още малко. А ако можех, щях да я препоръчам и на себе си, докато бях в онази най-хубава възраст, когато такива книги се здрависват с въображението ти, запечатват се сякаш с топъл восък в сърцето ти и се сприятеляват с фантазията ти…

И хич няма да се учудя след някоя и друга година да си имаме нова филмова адаптация, която да се превърне в една от любимите ми анимации. :)