fb
НовиниПо света

Легендата на покера Фил Хелмут с нови мемоари

3 мин.

Advertorial

Професионалният покер играч Фил Хелмут зарадва почитателите си с нова автобиографична книга. Ако сте любители на играта на карти, книгата определено ще Ви заинтригува, тъй като е написана от експерт в областта.

Това не е първата книга на Фил, чиято библиография включва още няколко издания на покер тематика, съдържащи съвети, стратегии и своеобразни уроци по покер. Едно от тях – „Играйте като професионалистите“ („Play Poker Like the Pro’s“), е бестселър на Ню Йорк Таймс. В мемоарите си обаче той не просто споделя своя опит и умения, а и разказва собствената си история, която определено е цветуща.

Като 14-кратен носител на златна гривна от Световните серии по покер (World Series of Poker), Фил Хелмут несъмнено е един от най-добрите и опитни играчи в световен мащаб. Известен е и с темперамента си и пиперливия си език, поради което събира доста противоречиви коментари от страна на покер общността. Ако потърсите повече информация за него и книгите му в Интернет, ще намерите едно и също встъпително изречение на почти всяка страница: „Ако познавате Фил Хелмут, значи или го обичате, или го мразите“. Дори биографията му започва в същия дух, в предговора от друг голям покер играч и колега на Фил както в картите, така и в писането – Даниел Негреану:

„От години Фил Хелмут е най-полярната фигура в покера. Познавайки го, аз мисля, че може би е и най-неразбраният. Обичан или мразен, не може да се отрече фактът, че когато Фил играе по телевизията, хората го гледат. Той носи в ръкава си силната емоция, с която играе, за да може целият свят да я види.“

Именно тази емоционалност и противоречивост печелят на Фил прякора му The Poker Brat, което е и заглавието на едноименната книга. Тя предоставя на читателя по-дълбок поглед върху същността на играча и разкрива и други негови не дотам познати страни. Разказва за пътя, който Фил извървява, за всички негови трудности, но и за нестихващата амбиция и мечта да постигне нещо повече и да бъде велик. Неговата решителност и предопределеност са вдъхновяващи, поради което се е превърнал и в добър оратор на мотивационни речи.

Показвайки пътя на Фил от дъното чак до върха, неговият мемоар дава своеобразно обяснение и за покачването на неговото его, което в крайна сметка изгражда сегашния му образ и противоречива репутация. Самият той признава, че дълги години е страдал от типичните за подрастващите проблеми със самочувствието, дължащи се на множество неоправдани очаквания и разочарования. Във вътрешната си борба той започва да изгражда своя нов образ, базиран на „фалшиво“ его. Фил споделя на какво са го научили всички трудности в живота му и как е изградил своята стратегия за успех. Силното желание и хъс към победата всъщност са развили тази негова непоносимост към загубата, която може буквално да го изкара извън нерви и да извади на показ тази негова не дотам приятна страна.

Следвайки един от любимите цитати на Фил от Гьоте, откриваме неговата житейска философия и основен лайтмотив на мемоарите му:

„Винаги, когато поемеш първата крачка към постигането на нещо в живота, всички хубави неща се подреждат мистериозно на пътя ти, за да ти помогнат да стигнеш по-бързо до целта.“