fb
Ревюта

Романтика и драма в „Контурите на сърцето“ – „Лесна“

2 мин.
Lesna_Tamara Uebar

Lesna_Tamara UebarМайка ми критикува горещите сцени в книгите ми, но аз нямам никакво намерение да променям стила си на писане!“

Тамара Уебър

Романът „Лесна“ на Тамара Уебър е първата част от трилогията „Контурите на сърцето“ (изд. „Хермес“). Първоначално е издаден самостоятелно като електронна книга и за съвсем кратко време става интернет сензация, превръщайки се в един от най-известните ню адълт романи.

Жаклин Уолъс е безумно влюбено момиче, готово на всичко в името на любовта. Жаклин се отказва от най-добрите консверватории, в които би могла да развие музикалния си талант, за да бъде заедно с дългогодишния си приятел Кенеди, който мечтае да стане преуспяващ политик. Малко след началото на университета обаче Кенеди зарязва Джаки, за да се развихри, докато е още млад.

През времето, в което са били заедно, Жаклин е загубила своята идентичност, загубила е дори името си, приемайки всички да я наричат Джаки, защото на Кенеди така му харесва. Раздялата я съсипва и тя започва да пропуска лекции, бягайки от срещата с бившия си приятел.

Както в повечето ню адълт романи, и тук главната героиня трябва да си изясни как се чувства, да открие пътя към себе си и да извоюва своята самостоятелност. В приключението й помагат нейният спасител в нощта Лукас – мистериозен аутсайдер с дълга коса, пиърсинги и татуировки, и Ландън – стажант преподавател по икономика, когото Жаклин познава единствено от мейлите с упражнения и пояснения по лекциите. След две седмици в шок, младото момиче се изправя пред предизвикателството на своята нова реалност.

В „Лесна“ Тамара Уебър засяга важни въпроси за насилието над жените, идентичността на човек в една връзка, за приятелството, за добрите и лошите избори, които човек прави. Лесно е да сгрешим в живота и в любовта, но всеки получава втори шанс да поправи нещата и да си вземе поука.  Историята е реалистична и романтична, а стилът на авторката е лек и приятен. Сюжетът не е оригинален или уникален, но заради начина по който Уебър го пресъздава, заслужава да му се даде шанс.