fb
НовиниПо света

Литература с призив за солидарност с Палестина в нюйоркското метро

2 мин.

С литературен флашмоб в метрото на Ню Йорк организацията „Библиотекари и архивисти с Палестина“ (Librarians and Archivists with Palestine – LAP) провокира към съпричастност с палестинците в Газа, съобщава сайтът Mondoweiss.net.

В рамките на акцията организаторите четат на глас избрани произведения от палестински автори и раздават на пътниците книгоразделители с преведени на английски поеми. На гърба на книгоразделителите има и призив за спиране на израелската инвазия в ивицата Газа.

По време на акцията от организацията съобщават на пътниците, че са библиотекари и архивисти, които подкрепят правата на палестинците и осъждат израелските бобмандировки и обсадата на ивицата Газа, след което допълват:

“Тук сме, за да споделим с вас палестинската литература в опит да почетем живота на палестинците пред лицето на масовото клане.”

Сред избраните за четене произведения по време на акцията е и поемата на родената в Йордан поетеса Суер Хаммад “What I will”, която носи силно антивоенно послание. Ето и част от нея на английски език:

“I will not
dance to your war
drum. I will
not lend my soul nor
my bones to your war
drum. I will
not dance to your
beating. I know that beat.
It is lifeless…. I
will not hate for you or
even hate you. I will
not kill for you.
Especially
I will not die
for you.”

На официалния уебсайт на организацията LAP приканват всички желаещи да се възползват от изготвените от тях материали, достъпни за принтиране в pdf формат, и да организират собствени акции за солидарност и запознаване на широката публика с палестинската култура.

Преди тази акция „Библиотекари и архивисти с Палестина“ създават и подписка за спиране на израелската инвазия, която е подписана и от Гилдията на прогресивните библиотекари (Progressive Librarians Guild).

Преведени на български откъси от палестински автори може да откриете в блога на „Форум за арабска култура.

Разгледайте и галерия от акцията ТУК.

Прочетете още и мнението на израелския автор Етгар Керет „Другата война на Израел“ за израелската инвазия в Газа.