fb
БългарияНовини

Литературата и книгите също няма да спят за Нощ/ Пловдив 2015

6 мин.

4Пловдив за пореден път ще има възможност да докаже, че е един от най-книжните градове в България и по време на културния фестивал Нощ/ Пловдив 2015. Събитието, което тази година на 11-и и 12-и септември ще провокира гостите и гражданите на града под тепетата с над 100 културни събития на повече от 70 локации.

Литературната програма на фестивала се разпростира от литературни четения с арменски легенди и икономически комикси за най-малките до дискусии с писатели, изложби, презентации и още вдъхновяващо и нестандартно четене.

По време на тазгодишната Нощ/Пловдив 2015 “Аз чета” също ще организира своята литературна градска игра “Изгуби се в литературен Пловдив”, където градът ще оживее през разнообразни предизвикателства на най-литературните си точки. Повече информация може да научите тук.

Ето и останалите акценти от литературната програма на фестивала Нощ/ Пловдив 2015:

Икономическа библиотека и Хаккафе (ул.11-ти Август 1) – лекция, изложба, литературно четене

С литературно четене на книги и комикси за деца с икономическа тематика ще започне книжното очарование на Нощта. Участниците в “Малките откриватели” ще имат възможност да се потопят в специално подготвена за събитието възстановка на сценки от книжки, както и да вземат дейно участие в развитието на сюжета. Предвидени са и икономически игри с награди, адаптирани за деца до 10-годишна възраст.

3След занимателна IT ретроспекцията в книжното пространство на библиотеката, вече възрастните слушатели ще могат да чуят лекцията на Весислав Илиев на тема „Поп икономика“, която ще проследи някои от най-популярните книги, филми, комикс герои и песни през призмата на икономическото мислене. Ще бъдат обсъдени какви икономически поуки можем да вземат от всички тях, както и какви са някои от най-популярните икономически интерпретации и митове, свързани с творби от поп културата.

12 септември 2015

16:00 – 20:00 – „Малките откриватели“ – литературно четене на книги и комикси за деца с икономическа тематика
19:00 – 23:00 – изложба IT техника от последните 60 години
20:00 – 21:00 – лекция „Поп икономика“ на Весислав Илиев

Книжарница Хеликон (ул. Княз Александър I 29) – литературно четене, дискусия

В Нощта любителите на съвременната българска литература ще имат възможност за среща-разговор с носителите на наградите „Хеликон” през годините. Темата на разговора е „За ползата от литературните награди; как е у нас и по света. Опит за сравнителен анализ“. След дискусията няма читателите ще получат и силна доза автентично авторско четене на откъси от наградените творби.

12 септември 2015

19:00 – 21:00 – Среща-разговор с автори, носители на наградата на „Хеликон” и авторско четене на откъси от наградените творби.

2Народно читалище “Алеко Константинов” (бул. Шести септември 60) –  изложба, презентация, литературно четене

Читалище „Алеко Константинов“ се включва в безсънната културна нощ с акцент върху интеркултурните взаимоотношения между България и Италия. По време на Нощта в читалището ще бъде открита първата в България италианска читалня. Тя ще носи името на Асен Марчевски и ще разполага с 1200 тома художествена, справочна, научна и учебна литература, списания и мултимедия на италиански език. В специален литературен салон ще се включат италианската писателка Антониета Дал Бо Алфонси, поетът, художник и интелектуалец от “Ботуша” Джанфранко Артибани и българската преводачка, университетски преподавател и автор Надежда Бонева.

Историкът Владимир Балчев пък ще разкаже повече за „Италиански следи“ в българската история и ще представи своята книга  „Пловдив – другият бряг на Европа”.

12 септември 2015

19:00 – 01:00 – изложби: „Моята Италия – фрагменти и пристрастия”, „Италиански архитекти в Пловдив  /1885–1920 г./”, „Пазители на времето”
20:30 – 22:00 – Литературен салон
22:00 – 23:30 – среща-разговор „Италиански следи в Пловдив“

Библиотеката (ул. Лейди Странгфорд 5) – демонстрация, литературно четене, прожекция, танц

Нестандартна обстановка и литературно четене “Код червено” подготвят от популярния клуб, след което програмата ще се ориентира повече към късометражното кино и ритмите на афро, латино и суинг танци.

12 септември 2015

20:00 – 21:00 – Прожекция на късометражни авторски филми;
21:00 – 22:00 – Уроци по афро и латино танци и танцов пърформанс със завързани очи;
22:00 – 23:00 – Суинг парти с The Smugglers Collective и уроци по суинг;
23:00 – 24:00 – концерт на  The Smugglers Collective;
24:00 – 01:00 –  Vintage light installation – инсталация от старинни осветителни тела.

1MANU PROPRIA (Летни сцени Конюшните на царя, Горен бар, ул. Съборна/ ул. Кирил Нектариев) – презентация, прожекция, литeратурно четене

Manu Propria (със собствена ръка, собственоръчно) е проект, който има за цел да покаже многообразие от български таланти. Проектът стартира на миналогодишното издание на фестивала, а и в него участват над 200 артисти (популярни и не толкова български художници, илюстратори, фотографи, поети и прозаици), които намират своето място в над 1780 страници. Всички са български творци в областта на литературата и визуалните изкуства. Проектът представлява съчетание между пишещ и рисуващ, фотограф и рисуващ. Вече са готови първите две части на онлайн книгата от проекта. Заради обема на проекта той ще бъде прожектиран, а част от авторите ще споделят с присъстващите своето творчество.

12 септември 2015

21:00 – 23:00 – прожекция на книгата Manu Propria, четене на творби от книгата, дискусия с авторите

Малката библиотека (кв. Капана, ул. Христо Дюкмеджиев 12) – литературно четене

Литературните събития завършват отново с детската програма – чрез оцветяване и запознаване с арменските букви най-малките читатели ще имат възможност да се потопят в света на арменските притчи и легенци и да превърнат вечерта в любопитно междукултурно приключение. Четенията и игрите ще бъдат между 16:00 и 20:00 ч.

Организатор на фестивала е фондация „Отворени изкуства“.

Съорганизатори на „Нощ/ Пловдив 2015“ сафондация „Америка за България“ и Oбщина Пловдив. Събитието се организира с подкрепата на Alpha Bank и ексклузивното медийно партньорство на bTV, bTV Радио,www.btvnovinite.bg, www.btv.bg иwww.ladyzone.bg.

Институционални партньори на Нощта са посолствата на САЩ, Австрия и Държавата Израел в България, както и British Council, Чешки културен център и Френския културен институт. За реализацията на ключови дейности от фестивала през 2015 г. фондация „Отворени изкуства“ получи подкрепата и на EVN, MentorMate, Star Hotel, Absolut и фондация „Пловдив 2019“.

Медийни партньори на фестивала през тази година са още Dir.bg, Offnews.bg, Dnevnik.bg и Капитал Light, Gradat.bg, Plovdiv24.bg, GoGuide, Azcheta.com, Roditel.bg, Timeart.me, Artualno.info, Podtepeto.com и Kapana.bg, Stand.bg, Mediacafe.bg, Plovdiv-online.com, Nightclubs.bg и „Кривицки и сие“.