fb
БългарияНовини

Силна програма и две безсънни културни нощи предстоят на „Нощ/Пловдив 2015“

5 мин.

Над 100 културни събития на повече от 70 локации в Пловдив ще отбележат 11-тото поредно издание на фестивала „Нощ/ Пловдив“ през септември. Тази година за двата дни и двете нощи на 11 и 12 септември, организаторите от фондация „Отворени изкуства“ са подготвили предизвикателна и силно изкушаваща програма за всички любители на културния живот, изкуството и града под тепетата в пет основни направления: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, „Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за децата.

“Аз чета” е медиен партньор на проекта и ще се включи като организатор на първата игра “Изгуби се в литературен Пловдив”, след няколко успешни издания в София. Очаквайте повече информация през седмицата.

Жанровото разнообразие на фестивала „Нощ/ Пловдив“ тази година се развихря от изложби на антични музайки, през опера на улицата и поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват, до лекции, литературни четения и кураторски проект под формата на конспиративна теория като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременния свят.

Едно от нововъведенията на фестивала в Пловдив през 2015 г. са тематични турове с гидове, които ще започват от локация 0 – инфопунктът на Нощта. Обиколките включват – общ тур за град Пловдив и още – „Галерии“, „Съвременно изкуство“ и  „Културно-историческо наследство“ и др.

Зеленият инфопункт на фестивала ще бъде официално открит още в началото на септември 2015 г., когато ще бъде представен и авторският екип DVEIF, спечелил конкурса за дизайна и реализацията му. Инфопунктът ще се намира на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив на площ от 60 кв. м и ще разполага със свободна Wi-Fi зона.

Вижте проекта на зеления инфо пункт:

Сред акцентите в програмата на тазгодишния фестивал са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1 600 години) от Епископската базилика (IV – VI век). През отминаващото лято на 2015 екип от реставратори под ръководството на доц. Елена Кантарева работи по разкриването и аварийната реставрация на мозайките. В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция) на тема „Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от 22 век пр. н.е.”. Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва ще се включи и с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание.

Държавна опера Пловдив ще провокира любителите на операта (и всички градски герои) с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство, а „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще разчупи стереотипите за това изкуство с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. Капана.

Проектът PIECES на Atom Theatre също ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. Основната идея е тяло, движение, танц и музика да бъдат интегрирани в дадена среда, като се изходи от нейната архитектура, дизайн и атмосфера. В процеса на търсене се изследват всички аспекти на интеракция – контраст, симбиоза, взаимно изключване, сливане, както и взаимодействието им с живата музика.

11836666_10153547351054371_7730619423367282598_nИнтересна гледна точка към музиката ще придаде на “Нощта” в Пловдив и Еял Роб, журналист, преподавател и DJ от Тел Авив, който ще изнесе лекция-демонстрация на тема „От цар Соломон до сърцето на клубната култура на 21 век – Еволюцията на един музикален мотив“.

За най-малките любители на нощната култура в „Малката Нощ“ са включени сглобяване на макети на самолети; изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м; литературни четения; прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното; уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза. Проектът има образователен и развлекателен елемент, представяйки джаза като достъпна и забавна музика.

Като продължение на досегашните кураторски проекти от предходните издания на фестивала „Нощ/ Пловдив“ включва и тази година проекти на четирима куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). Арън Мултън ще представи проекта AMERICANAESOTERICA в пространството на галерия Sariev Contemporary, кино Космос, улица „Отец Паисий“ и други изненадващи локации в града. В него ще участват едни от утвърдените имена на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис – Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джес Уест. Всички те използват в работата си аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата ще приеме формата на конспиративна теория като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременния свят.

banner_300x250_night11Съорганизатори на „Нощ/ Пловдив 2015“ са фондация „Америка за България“ и Oбщина Пловдив. Събитието се организира с подкрепата на Alpha Bank и ексклузивното медийно партньорство на bTV, bTV Радио, www.btvnovinite.bg, www.btv.bg и www.ladyzone.bg.

Институционални партньори на Нощта са посолствата на САЩ, Австрия и Държавата Израел в България, както и British Council, Чешки културен център и Френския културен институт. За реализацията на ключови дейности от фестивала през 2015 г. фондация „Отворени изкуства“ получи подкрепата и на EVN, MentorMate, Star Hotel, Absolut и фондация „Пловдив 2019“.

Медийни партньори на фестивала през тази година са още Dir.bg, Offnews.bg, Dnevnik.bg и Капитал Light, Gradat.bg, Plovdiv24.bg, GoGuide, Azcheta.com, Roditel.bg, Timeart.me, Artualno.info, Podtepeto.com и Kapana.bg, Stand.bg, Mediacafe.bg, Plovdiv-online.com, Nightclubs.bg и „Кривицки и сие“.