fb
НовиниПо света

Литературата превзема улиците на Квебек през октомври

2 мин.

Осмото издание на литературния фестивал в Квебек – „Québec en toutes lettres“ – ще се проведе между 21 и 29 октомври с подкрепата на правителството на Канада, съобщават организаторите пред Nation Talk. Фестивалът е част от културната програма на „Maison de la literature“ (Къща на литературата) за 2017-18, включваща събития с участието на съвременни писатели, автори на графични и детски романи и артисти от областта на музиката и визуалните изкуства.

Министърът на канадското културно наследство Мелани Джоли обяви, че държавата финансира литературния форум с $12 500. Той има изключително важна роля и за държавната политика, насочена към младежта в Канада. Ще бъдат организирани многобройни безплатни събития за деца и младежи в различни библиотеки в града.

„Maison de la literature“ (Къща на литературата)

Фестивалът се провежда всяка година и по традиция събира около 25 000 посетители. Темата тази година е „Писането за град Квебек“ и всички четения, срещи с автори и представления ще се проведат под този надслов. Първите два дена ще бъдат специално насочени към младежи и семейства с деца, а един от по-интересните компоненти в програмата е свързан с изучаването на местните традиции, включително произхода на думата „Квебек“.

Основно събитията от фестивала ще се провеждат в множеството библиотеки в града, но литературата ще залее и улиците на Квебек. Организаторите споделиха, че са подготвили специални прожекции по фасадите на сгради, изложби на открито, тематично рисуване и писане по прозорци и автобусни обиколки, които ще изкарат литературата извън традиционните канали на разпространение.

Снимки: Nation Talk