fb
БиблиотекитеНовини

Русенци откриват третия литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“

2 мин.

Срещи с журналисти, писатели и отбелязване на 100 години от монтирането на часовниковата кула в библиотеката очакват всички жители и гости на Русе по време на третото издание на литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Форумът се ще проведе в дните от 5 до 7 октомври 2023 г. и е с фокус върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния-България, с поглед към младата публика.

Фестивалът ще започне на 5 октомври в 18:00 ч. в зала „Заседателна“ с гостуване на Мира Радева и Симеон Идакиев. Известният социолог, анализатор, коментатор на политическите и обществени събития Мира Радева ще представи филма „Да се влюбиш в Непал! Две седмици около масива Анапурна в Хималаите“. Веднага след нея е срещата с легендарния журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ, пътешественик, леководолаз и ветроходец Симеон Идакиев, на която издателство „Вакон“ ще представи трите му книги „Мечта по Южния кръст“, „От Олимп до Тибет“ и „Омагьосаните острови“.

Програмата продължава на 6 октомври с отбелязване 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. От 17:00 ч. в Часовникова кула ще бъде направена презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов Сдружение, Сдружение „РусчукБГ“, а в 17:30 ч. започва прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

В 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж, журналистът Георги Ангелов ще представи авторската поредица на Пламен Асенов „Великите европейци“ – радио портрети на значими фигури от европейската история и култура. Пламен Асенов е журналист, работил за редица вестници. Бил е кореспондент на BBC. Автор е на пиеси, поезия, белетристика, литература за деца и сценарий за документален филм.

В петък от 18:00 ч., но в зала „Заседателна“ специален гост ще бъде и Мария Донева. Лъчезарната българска писателка и преводач ще „почерпи“ с прекрасната си поезия за възрастни, ще сподели своята житейска философия и ще обмени положителна енергия.

На следващия ден, в събота от 11:30 ч., Мария Донева кани на среща във фоайето на русенската опера децата от всички възрасти, на която ще представи своята богато илюстрирана книга „Мишките отиват на опера“ („Жанет 45“). От тази невероятна история читателите ще научат има ли правилен начин да се мечтае, как да се държат по време на спектакъл, за какво мечтаят мишките и за кого е предназначено изкуството „опера“.

[ + ]