fb
НовиниПо света

Литературна „аптека“ отвори врати във Великобритания

2 мин.

10 октомври е Световен ден за психично здраве* и затова избрахме именно днешния ден, за да ви разкажем за една любопитна инициатива на най-добрия британски университет (по оценка на студентите) –  университета Кийл, разположен недалеч от Ливърпул и Манчестър. 

Преподаватели по литература в университета Кийл са отворили литературна „аптека“ с поезия, която оправя настроението и лекува душата и сърцето. „Аптеката“ се намира в магазин във викториански стил в малкото градче Бишъпс Касъл и започна работа на 4 октомври. Целта е да се покаже на местната общност терапевтичния ефект от четенето на поезия и да се подобри общото психично здраве на хората в района.

В „аптеката“ освен книги с поезия, се продават и специални аптекарски шишета с „лекарства“, които помагат за различни проблеми и болежки. Всяко едно шишенце е пълно с капсули, приличащи на истински лекарства, но истината е, че капсулите са скрити специално подбрани цитати от различни поети.

„Аптекарят“ винаги е насреща, за да препоръча добра книга с поезия за конкретното настроение на всеки посетител. „Аптеката“ предлага и безплатни 30-минутни консултации всеки петък и планира да организира поетични курсове и курсове за творческо писане.

За първи път Световният ден за психично здраве е отбелязан през 1992 година. По данни на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства (11.4% от населението) и разстройства на настроението – депресии и афективни състояния (6.2%). 

Вижте още:

Поетите, заради които се влюбихме в поезията 

15 нежни фрагмента, които ще ви разкрият красотата на поезията

Снимка: Keele University