fb
От издателстватаСпециални

Ловецът на мафиоти Алфонсо Сабела идва в България с новата си книга „Заразената столица“

2 мин.

Италианският магистрат Алфонсо Сабела, отговорен за арестуването на десетки членове на Коза Ностра през 90-те години, пристига у нас в края на септември по покана на българските си издатели „Ера“. Авторът на „Ловец на мафиоти“ ще представи в София и Пловдив новата си книга „Заразената столица. Може ли да се освободи Рим от мафията и корупцията“, посветена на борбата на италианската столица с мафията и корупцията.

Сабела, който в момента е съдия в Неапол, ще се срещне с читатели в София на 26 септември (вторник) от 18.30 ч. в книжарница „Хеликон–Витоша“ и в Пловдив на 27 септември от 18 ч. в „Хеликон Пловдив Център“. „Аз чета“ е медиен партньор на гостуването и ще излъчи на живо софийската премиера във Facebook.

Алфонсо Сабела. Снимка: изд. „Ера“

В „Заразената столица“ италианският съдия описва почти като в бордови дневник ежедневните си битки в ролята си на съветник по законността и прозрачността при управление на публичните финанси в Рим, назначен лично от кмета на града Игнацио Марино в края на 2014 г. Той се изправя срещу „престъпници с бели якички и техните слуги, срещу корумпирани чиновници и лениви ръководители, срещу предприемачи, проспериращи чрез подкупи“. Бившият магистрат за връзка с Комисията „Антимафия” сформира свой екип и полага огромни усилия да прочисти Вечния град.

Алфонсо Сабела завършва право в Милано и в началото на 90-те се включва активно в най-мащабната битка на държавата срещу мафията, позната като операция „Чисти ръце”. За пет-шест години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове – сред които Леолука Багарела, Джовани Бруска, Паскуале Кунтрера.

Прочетете ревюто на Александър Кръстев за „Заразената столица“