fb
Ревюта

Различните лица на любовта в „Лудориите на лошото момиче”

3 мин.
ludoriite na loshoto momiche mario vargas lyosa

Много хораlosho_momiche разбират под „любовна” история романтична, наивна приказка с тривиална захаросана идея. Разсъждавайки по този начин, не бих могла да нарека „Лудориите на лошото момиче” (издателска къща „Хермес”)  на Марио Варгас Льоса любовна история. Това е съвременна творба за живота на един мъж, който се преплита с живота на една жена, като фин танц на гонещи се в мрака светулки.

Неслучайно перуанският писател Марио Варгас Льоса печели Нобелова награда за литература през 2010 г., бих казала заслужена, за майсторство в писането. С тази и други свои творби той се нарежда сред най-известните писатели на Латинска Америка, имена като Хорхе Борхес и Габриел Гарсия Маркес. Творбата му „Лудориите на лошото момиче” е нелеко четиво, което хваща читателя за гърлото в здрава примка и го държи до самия край, възбуждайки вълнение, размисли и трепет.

Най-силно ме впечатли способността на автора да изгражда невероятно реалистични образи. Чрез детайлно и точно описание всеки второстепенен герой – художник на коне, перверзен японски гангстер, глухонямо момченце, старец, който „усеща” морето, и много други образи, дишат, оживяват в главата на читателя при всеки прочетен ред. И макар в същността на историята да бъдат Тя и Той, персонажите около тях създават  уникална атмосфера на книгата, помагайки както да се разгърне действието, така и главните герои да израснат по своя път.

Тя е „лошото момиче”, „развят на вятъра пламък”, „блуждаещ огън”, който възпламенява всичко, до което се докосне с чара си. Тя притежава авантюристичен и свободолюбив дух и прагматична, безкористна мисъл. Тя е не просто ловка, красива, крехка пеперуда, която не би могъл да уловиш, тя е и хищник убеден, че „животът е джунгла, в която побеждават само лошите”, готов на всичко, за да бъде победител.

Той е „доброто момче”, наивно и безнадеждно погълнато от нейната личност. За него тя се е превърнала от красива мечта в „болест”, „тения във вътрешностите”, той е обсебен от любовта си към нея, слаб пред нейната страст към живота и готов на всичко, за да я направи щастлива.

Със своя прагматичен ум и болезнено минало, Тя търси сила, власт и пари, защото за нея „всичко е позволено, за да постигнеш, каквото искаш”. И най-вече, защото динамиката на приключенския живот е в кръвта й – само когато има риск, тя чувства, че живее напълно. Но дали богатствата и властта могат да й донесат щастие? И кога рискът става прекалено голям?

Той със своята наивност, обрекъл себе си като жертва на хищницата, копнее да я дари с нежност и любов, и чувства животът си пълноценен само и единствено, когато тя се появи в него. Но дали тя е готова да приеме тази саможертвена любов? Дали болката си струва изкупеното щастие?

“Лудориите на лошото момиче” на Марио Варгас Льоса е вълнуващ роман, проследяващ развитието на една любов – нейните горещи трепети и непреодолими недъзи. Това е книга, която твори в съзнанието цветна палитра от чувства и мисли и води своя читател към важни въпроси като:

Дали е по-лесно да се живее „в плен на фантазиите”, отколкото в реалността?

Дали страхът и самотата могат да се нарекат болест?

Дали любовта също не е болест? Болест с много различни лица.

И нима същността на човек не предопределя и вида на любовта му?

Тези и на много други въпроси бихте могли да си отговорите, ако разтворите страниците и се насладите на „Лудориите на лошото момиче”.