fb
ГолемитеНовиниПо света

Луиз Глик: След Нобеловата награда ще загубя приятелите си

4 мин.
Луиз Глюк (снимка - Academy of Achievement Summit in Washington, D.C.)

Станахме свидетели на поредна изненада при избора на Шведската академия за носител на Нобеловата награда за литература. Вчера американската поетеса Луиз Глик, която не беше сред широко обсъжданите претенденти за отличието, бе удостоена с престижната награда. В кратък телефонен разговор с представител на Академията, Глик каза, че първата ѝ мисъл, след като чула новината, е: „Няма да имам приятели, защото повечето от тях са писатели“, четем в Publishers Weekly. И добавя: „Твърде ново е за мен. Не знам всъщност какво означава. Това е голяма чест и разбира се, има Нобелови лауреати, на които не се възхищавам, но се сещам по-скоро за тези, които уважавам.“

Луиз Глюк (снимка: pw.org)

Глик ще изнесе традиционната лекция по случай отличието в Съединените щати заради ограничението на пътуването вследствие на пандемията. Настоящите ѝ издатели – Farrar, Straux & Giroux (FSG), обявиха, че ще преиздадат всички нейни книги, без да уточняват тиражи. Президентът на издателството и редактор на Глик – Джонатан Галаси, съобщи, че новата ѝ стихосбирка – Winter Recipes from the Collective, ще бъде публикувана догодина.

Глик, бивш Поет лауреат на САЩ, се смята за един от най-важните гласове в американската поезия и е автор на 14 стихосбирки – първата е озаглавена Firstborn (Първороден), следват девет книги с издателство Ecco, последвани от четири с FSG. През 1985 г. тя печели наградата на National Book Critics Circle с The Triumph of Achilles, а осем години по-късно е наградена с Пулицър (и наградата William Carlos Williams) за The Wild Iris, може би най-известната ѝ стихосбирка.

Сред другите ѝ стихосбирки са Vito Nova (1990), Proofs and Theories (1994), Meadowlands (1996), Ararat (2000), Averno (2006), The Seven Ages (2007), Poems 1962-2012 (2012) и Faithful and Virtuous Night (2014). Освен това Глюк е публикувала две книги и два сборника с есета – Proofs and Theories и American Originality. В разговора си с представителя на Академията, Глюк препоръча на незапознатите с творчеството ѝ да започнат с Averno or Faithful и Virtuous Night.

Наред с гореспоментите награди, Глик е носител на множество отличия, включително Wallace Stevens Award на Академията на американските поети, златен медал за поезия на Американската академия за изкуства и писма (The American Academy of Arts and Letters), Националния хуманитарен медал и десетки други. Родена е в Ню Йорк през 1943 г.,  израства в Лонг Айлънд и посещава колежа Sarah Lawrence Сара Лорънс и Колумбийския университет. Днес живее в Кеймбридж, Масачузетс, и преподава в Йейлския университет.

Наградата идва само четири години след като Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература и много специалисти бяха скептични, че американец ще спечели отличието толкова скоро. Преди Дилън, почти четвърт век е минал без американски писател да се докосне до отличието. 

Луиз Глюк и Барак Обама
Луиз Глик и президента на САЩ Барак Обама (снимка: Carolyn Kaster/AP)

„Наградата е съвсем заслужена, нейното творчество е много лесно преводимо – тя вече е издавана в редица страни и мисля, че тепърва ще виждаме повече от това“, каза Галаси. „Мисля, че ще спечелим много повече читатели за Луиз. Работата ѝ е дълбоко поетична и литературна, но също така дълбоко чувствена и директна. Сякаш чувате вътрешния си глас, когато я четете.“

Поетът Даниел Халпърн, който по време на работата си в Ecco публикува произведенията на Глик повече от 30 години, също беше смаян и развълнуван. „Това е чудесен избор“, каза той. „Никога не знаеш какво ще реши Шведската академия. Не мислех, че ще се върнат към американски лауреат толкова бързо, но това наистина е справедлива награда, а също и красива. Избраха един от най-добрите поети в света.“

Според Галаси тазгодишната награда може да успокои критиците на Академията. „Мисля, че това е наистина страхотна Нобелова награда, тъй като това е истинска литература. Наградата не е политизирана и е нещо като връщане към по-спокойно, по-обмислено отсъждане“, сподели той. 

“Глик пише енирична, повествователна поезия, припомняща спомени и пътешествия, само за да се поколебае и да спре за нови прозрения. Светът е децентралиран, за да стане отново магически присъстващ.“

Снимка на публикацията: Academy of Achievement Summit