fb
БиблиотекитеНовини

Отвори врати лятната читалня на открито в Пловдив

2 мин.
chit pld

chitalnya plovdivСтартът на Лятната читалня на открито събра в Цар Симеоновата градина в Пловдив над 200 деца и родителите им. Читалнята се организира от детския отдел на РНБ „Иван Вазов“ в града за втора поредна година и ще е отворена всеки четвъртък до края на юли от 10 до 12 ч на същото място.

На малките читатели ще помагат младежи от местния център за работа с доброволци към Детския отдел на библиотеката. В деня на откриването присъстваха и деца от дом за сираци, придружавани от доброволка на Българския червен кръст.

Атракцията бе Замък на приказките, върху който децата ще могат сами да рисуват. Всеки малък читател ще има и карта, на която ще събира точки за участието си в десетките забавни литературни игри, за украсяването на замък на приказките, за научаване на скоропоговорка, за изразително четене, за справяне със стотиците логически занимавки от активните карти, за разказване на приказки.

„Най-хубавото беше, че децата се радваха много на замъка на приказките. Всяко откри книжка, с която да се впусне в приключение и накрая не им се искаше да си тръгват. Те не спираха да разлистват списание след списание и да решават логическите задачки от активните карти“, разказа един от основните организатори Мария Петрова, координатор на Местния център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“, Пловдив. „Родителите бяха също много активни – четяха на децата си, задаваха им въпроси за прочетеното и търсеха любознателността в очите им“, допълни тя. (Галерия от събитието можете да видите тук)

Издателствата партньори на инициативата – „Егмонт България“, „Хермес“, „Клевър бук“, „Просвета“ и „Фют“, са осигурили и книжни награди за победителите в различните игри през месеца. Сайтът „Аз чета“ е медиен партньор на кампанията.

Лятната читалня на открито бе открита лично от кмета на Пловдив Иван Тотев. Вижте какво каза той пред местните медии: