fb
БългарияНовини

Любен Козарев и Петко Хинов с Награда за особен принос към китайската книга

1 мин.

Управителят на издателство „Изток-Запад“ Любен Козарев и преводачът от китайски на български Петко Хинов бяха отличени с Награда за особен принос към китайската книга. Държавният приз се връчва от китайската Администрация по масово осведомяване и книгоиздаване на издатели, писатели и преводачи със значителен принос към разпространението, превода и издаването на китайски книги.

От над 200 души, предложени тази година за отличието, едва 20 са номинирани. Хинов е един от тримата, поканени да произнесат благодарствена реч по случай получаването на тази награда.

„Това признание е резултат на дългогодишни постоянни усилия на екипа на „Изток-Запад“ за издаването на най-доброто от китайската класическа и съвременна литература, и то в превод с безкомпромисно качество“, казват от издателството.

Заедно с китайския си партньор Foreign Language Teaching and Research Press (FLTRP)„Изток-Запад“ работи по поредица от книги под общото название „България среща Китай“ с цел културен обмен между двете страни.

Първите две книги от поредицата – „Срещи с китайската култура“ от Йе Лан и Джу Лянджъ и „Чудните дела на съдията Бао“ от Ши Юкун, вече са на родния пазар, а през септември предстои издаването и на „Китайско-български двупосочен речник“. Очаква се екип на FLTRP да дойде в България за Софийски международен панаир на книгата през декември 2017.

[ + ]