fb
БългарияНовини

Любен Зидаров става Доктор хонорис кауза на НХА

2 мин.
Любен Зидаров
Любен Зидаров, снимка Ани Петрова, БНР

Художникът и илюстратор Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. Тържественото заседание на Академичния съвет на НХА ще се проведе на 4 май в Галерия „Академия“.

Освен настоящ доайен, не без основание Любен Зидаров е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България. Според НХА той е и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

Роден през 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, „Приказките на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Чичо Томовата колиба“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Хъклебери Фин“, „Принцът и просякът“, „Хофмановите разкази“, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други.

Той е автор на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“.

Тържественото събитие ще се състои в рамките и на фона на ретроспективната изложба на Любен Зидаров. Експозицията, която ще бъде открита за публиката от 30 април до 10 май 2022 г., показва произведения, създавани в период от над 70 години. Част от тях от ателието на художника се показват за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.