fb
Книги и киноНовиниСпециални

Любовта между Вирджиния Улф и Вита Саквил-Уест с нова кино адаптация

2 мин.

Театралната интерпретация на актрисата Айлин Аткинс върху романса между Вирджиния Улф и Вита Саквил-Уест  ще се появи на голям екран, съобщава The Guardian. Актьорският състав все още не е известен, но се знае, че режисурата ще бъде поверена на Чания Бътън, чийто филм “Burn, Burn, Burn” беше хит на миналогодишния есенен филмов фестивал в Лондон.

Екранизацията ще бъде адаптация на пиесата на Аткинс “Вита и Вирджиния”, чиято премиера е през 1992 г. –  три години, след като Айлин обикаля света със сценичен прочит на лекциите на Улф. През 2000г. Аткинс преработва собствения си сценарий за голям екран точно преди да получи малка роля и във филмовата адаптация на “Часовете” на Майкъл Кънингам, която отново разказва за живота на Улф. През 2007 актрисата споделя за нея:

Не, че образът й е грешен, колкото пресъздаването на депресията й . За мен беше трепетно усещането да накарам хората отново да я четат и да вникнат в остроумието й. Когато получих сценария, го захвърлих от единия край на апартамента в другия. Казах си „Окей, изкара си яда. Ще стане, така или иначе. Стисни зъби, изкарай снимачния ден, прекарай един ден с Мерил Стрийп и зае*и всичко останало.“ Това и направих. Приключи. Беше успешно и това е добре. Но аз искам някой да направи моя сценарий.

Връзката между Вирджиния и Вита започва през 1922 г. и продължава близо десетилетие. Двете остават приятелки и след раздялата си до смъртта на Улф през 1941 г. През 1928 г. писателката посвещава романа си “Орландо” на Виктория. По-късно синът на Вита Найджъл Никълсън ще нарече това “най-дългото и очарователно любовно писмо в литературата.