fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

Магдалена Питлак е първият резидент на Къщата за литература и превод в София

2 мин.

Магдалена ПитлакД-р Магдалена Питлак от Полша е първият резидент на Къща за литература и превод за 2016 г. Тя е българист, славист и доктор на хуманитарните науки по литерознание от Ягелонския университет в Краков, а по време на престоя си в България, ще работи върху полския превод на романа “Възвишение” на Милен Русков, който беше отличен с наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г.

Питлак ще бъде в България от 5-и февруари до 3-и март. В този период са предвидени и редица публични събития с нейно участие. Ето и тяхната програма:

19 февруари (петък), 17:00, Къща за превод и литература – София (ул. „Латинка“ 12) – Среща-разговор с колеги-преводачи, полонисти, издатели, писатели и редактори;

25 февруари (четвъртък) 14:00, Софийски университет, Нова конферентна зала: „Между книгата и автора. Колебанията на преводача на най-нова литература“ – преводаческа работилница. Съвместна инициатива на Факултет славянски филологии, Къща за литература и превод и Полския институт в София;

25 февруари (четвъртък) 18:00, Библиотека на Полския институт в София (ул. „Веслец“ 12): Участие в Дискусионен клуб на книгата. Ще се обсъжда книгата Szum – Magdalena Tulli (разговорът ще се води на полски език).

Магдалена Питлак се занимава се със съвременна българска литература и култура, както и с транслатология. Превела е на полски сборника с разкази „И други истории“ и либретото на Space Opera на Георги Господинов (премиера в Театър Велки в Познан, 2015). През 2013 г. в резултат на организираната от нея преводаческа работилница за студентите-българисти излизат от печат „Ломски разкази“ на Емил Андреев. Автор е на книгата Polifoniczność w przekładzie. O tym jak Polacy i Bułgarzy czytają „Biesy“ Fiodora Dostojewskiego и многобройни научни публикаци.

Гостуването на Магдалена Питлак в Къща за литература и превод се осъществява с подкрепата на Столична община и Полски институт.

Очаквайте скоро и интервю с Питлак в “Аз чета”.