fb
От издателстватаСпециални

Македонската писателка Ягода Михайловска-Георгиева с литературно турне в България

4 мин.

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната, пристига в България за кратко литературно турне.

На 16 април ще се състои представянето й в София – в залата на Културно-информационния център на Република Македония (ул. „Оборище“ 7, 18:30 ч.). На 17 април ще гостува в Ловеч в Клуб на културните дейци от 17:30 ч. На 18 април ще се включи в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора“ в Къща-музей „Гео Милев“ от 18:00 ч. На 19 април писателката ще бъде специален гост на литературния фестивал „Южна пролет“ в Хасково в Регионална библиотека от 16:30 ч.

Писателката ще представи пред българските читатели романите си „Камъкът на твоя ден“ и „Индиговият Бомбай“, издадени от „Персей“. Те са белязани от личните преживявания на авторката, свързани с пътувания в Индия и Хималаите. Била е част от четиричленна експедиция и изкачва Хималаите до надморска височина от 5000 м.

Темите в двете й книги обхващат познатата и непозната Индия и незаконната трансплантация на органи там, пътят към духовното развитие на човека, идеите за кармичния дълг и прераждането в съвременния свят, изкачването на Хималаите като духовно пилигримство и поклонение пред изконните светини.

Писателката разказва:

Веднъж, когато бях на Седемте рилски езера, ми се случи „чудо“. След престоя ми на Хималаите имам навика да слагам тази дума в кавички, защото там престанах да вярвам в чудеса. Изглежда, че те не съществуват, защото всичко е възможно!

Значи така: върнах се от Хималаите и непосредствено преди публикуването на „Камъкът на твоя ден” отидох до Седемте рилски езера. Беше ми за първи път и засега – единствен. Там, сякаш телепортирана, отново „се върнах” на Хималаите и не където и да е през моето планинско пътешествие, а точно в района Хеламбу, при езерото Госайкунда. Около него, на надморска височина от над 4000-5000 метра се простира така наречената „Свещена земя на бог Шива” със стоте, известни между индуистите, също така свещени езера. През цялата година, но най-масово през август, там пристигат на поклонение хиляди вярващи от целия свят. Аз пък, без предварително да зная, се озовах при Седемте рилски езера точно по времето, и то през август, когато хиляди членове на Бялото братство се събират в чест на големия духовен учител Петър Дънов.

Можеш ли да си представиш как се чувствах, мой български читателю, така раздвоена между две еднакви, безкрайно отдалечени места по едно и също време? Аз – на Хималаите и аз – при Седемте рилски езера! Същият пейзаж; почти еднакво разпръснати езера; същата аура на святост; същите тишина, спокойствие, озарение и унес на лицата на поклонниците; същите нощи в палатки под вълшебното звездно небе; същото очакване на изгрева на слънцето… Чудо ли беше или „чудо”, какво бе това? Отгоре на всичко по времето на тези мои денонощия, прекарани между свещените рилско-хималайски езера, аз постоянно, без да си поемам дъх, „четях и препрочитах” моята току-що написана книга. Там за първи път и на практика истински прочетох „Камъкът на твоя ден”, уверявайки се, че не е плод на моята авторска фантазия. Че не съм измислила „моите Хималаи”, а наистина са ми се случили. Всеки ред, всяка написана дума ми се показаха в реална светлина. Седемте рилски езера потвърдиха това, както огледалото потвърждава съществуването на собственото ни лице.“

Ягода Михайловска-Георгиева е родена на 3 март 1953 г. Повече от три десетилетия работи като журналист, есеист и филмов критик в пресата, а през последните десет години се изявява и като редактор в телевизия „Телма“. Автор е на поредица телевизионни пътеписи за Бомбай и за Гоа в Индия, за Катманду и Хималаите в Непал.

Носител е на Рациновата награда за най-добра прозаична книга (за „Камъкът на твоя ден”), „Роман на годината” (за „Индиговият Бомбай”) и „Стале Попов“ (2018) на Дружеството на македонските писатели (за най-новия й роман „Манастирът Фуентарабия“).

Съпруга е на един от най-големите македонски хирурзи, който извършва трансплантация на бъбреци.