fb
БългарияНовини

Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз Ненад Йолдески гостува в София

1 мин.

Македонският писател Ненад Йолдески, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2016 г., пристига в София, за да представи лично българското издание на отличената си книга „Всеки със своето езеро“ (изд. „Персей“). Събитието ще се състои на 16 април (вторник) от 18:30 ч. в Македонския културно-информационен център (ул. Оборище № 7).

Ненад Йолдески е роден е през 1986 г. в Струга, Македония. Завършва Икономическия факултет и магистратура към катедрата по Общо и сравнително литературознание във Филологическия факултет на тема „Интертекстуалната ирония в модерния и постмодерния разказ“. Той е един от основателите на ИНКА (Инициатива за независим културен активизъм), сформирана през 2013 г. в Струга, както и на фестивала за пропагандиране на културата ДРИМON.

Първата му книга „Тишината на Енхалон“ печели конкурса НОВИТЕ (2009). Следва я „Всеки със своето езеро“, която получава Наградата за литература на Европейския съюз. В сборника с разкази Йолдески засяга катастрофалните промени, които родният му град и Охридското езеро претърпяват през последните години. През 2018 г. излиза и „Плуване срещу течението“, номиниран за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината“.

„Всеки със своето езеро“ ще бъде представена и на започващия тази седмица в Хасково литературен фестивал „Южна пролет“.