fb
НовиниПо света

Алегзандър Маккол Смит пренаписва „Ема“ на Джейн Остин

1 мин.

alexandermccallsmith-175Авторът на поредицата „Дамска детективска агенция №1“ Алегзандър Маккол Смит ще пренапише романа на Джейн Остин „Ема“ като част от „Проекта Остин“. Новата версия на класическото заглавие ще бъде на пазара през есента на 2014 г. с меки корици, а през 2015 г. ще бъде преиздадена с твърди, за да отбележи 200 г. от първото излизане на романа.

„Да напишеш съвременна версия на „Ема“ е и привилегия, и истинско предизвикателство. Това е не просто един от най-добре написаните англоезични романи, но и е вероятно най-провокативната и интересна книга на Джейн Остин“, казва Маккол Смит. Според него да го помолят да напише съвременен вариант на романа е все едно да го молят да изяде кутия с вкусни шоколадови бонбони.

logo-the-austen-project„Проектът Остин“ е кампания на HarperCollins, в която под перото на съвременни автори шест романа на Остин ще бъдат пренаписани, за да звучат добре на новото поколение читатели. Първата книга от серията – „Разум и чувства“, ще излезе на 24 октомври, написана от Джоана Тролъп, и ще бъде последвана от версията на Вал Макдърмид по „Абатството Нортангър“ през пролетта на 2014 г. Нашумялата напоследък Къртис Ситенфелд пък ще пренапише „Гордост и предразсъдъци“, която ще бъде на пазара следващата есен.

Имената на останалите двама автори, от които ще излязат съвременните версии на „Доводите на разума“ и „Мансфийлд парк“, все още не са обявени.