fb
Ревюта

„Пепеляшка” за самостоятелни малки читатели

1 мин.

Малък читател: Пепеляшка – Сали ГарднърСали Гарднър, която познаваме на български с „Момчето, което можеше да лети”, „Момчето с крака като светкавици” и „Операция „Зайче”, представя своята версия на класическата приказка за„Пепеляшка” (изд. „Арт Етърнал“), адаптирана и илюстрирана за самостоятелни малки читатели.

Излишно е да ви преразказвам историята на онеправданата заварена дъщеря, която се превръща в принцеса – сигурна съм, че всички я знаете. Приносът на Сали Гарднър е в начина, който е избрала да я представи пред малките читатели. Приказката е удобно разделена на седем кратки глави. Всяка страница приютява не повече от 2-3 изречения с едър шрифт, съпътствани от забавните цветни илюстрации на самата авторка. Така децата напредват лесно през текста и на практика място за отегчение от четенето няма.

Българското издание може да се похвали с плътна хартия, привлекателни илюстрации на талантливата Гарднър и шрифт, подходящ за начинаещи или неуверени читатели. Това, което му липсва е редактор, от какъвто, надявам се, няма да са лишени следващите книжки от поредицата „Малък читател”, чийто замисъл е чудесен.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.