fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

На гости в света на “Малки същества”

2 мин.
Malki sashtestva Petya Kokudeva

Malki sashtestva Petya Kokudeva“Но и днес е понеделник.

На какво ли е начало?

Превърни го в нещо, смело! 

Скоро ще е отлетял…”

Петя Кокудева е млада и много талантлива българска поетеса, която твори по нестандартен начин своите стихове. И макар според заглавието на най-новата й книга – Малки същества“ – творенията да са за възрастни, според мен детската аудитория също ще се радва да се потопи в света на Щъкла, лейди Понеделник или сър Буреноско.

 

 

“Я го гледай ти – чудак! – 

кей направил сред полето!

Всички питат: Ама, как?

Тук да виждате морето?

 

Стиховете на Петя Кокудева ни карат да се замислим за света около нас: да помечтаем или да погледнем критично на онези неизгладени гънчици, които са в състояние да ни откъснат от радостта на живота и да ни направят тъжни, неуверени или невъзпитани. Поднесени под формата на мънички същества, човешките качества, копнежи и блянове намират своя път към душата на читателя и го карат полекичка, без агресия или напрежение, да открие своите малки същества, скрити в живота му.

Дали ще плавате към нови хоризонти с мис Моряшки или ще наглеждате своите Страхчета, за да не порастват много-много, дали ще си направите химичен експеримент по тема “Химия за двама” на молекулата Гертруд – всичко зависи от вас. Вярвам, че в стиховете на авторката ще откриете хиляди нюанси, ще намерите безброй теми за разговор с децата си и след прочита на “Малки същества” ще сте зърнали нови начини да се радвате на живота.

На мен книжката ми хареса безмерно, даде ми куп добри и позитивни идеи и ме накара да се замисля за много от съществата в и около мен. Илюстрациите на Ромина Беневенти пък ми доставиха истинско удоволствие и ми разкриха още много скрити черти на героите на Петя Кокудева. А сега поемам към нови хоризонти, за да творя мечти! Идвате ли?

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.