fb
НовиниПо света

Малори Блекман взима наградата PEN Pinter

2 мин.

Малори Блекман стана първата детска писателка, получила наградата PEN Pinter, съобщи The Guardian. Призът се дава от английския PEN ежегодно на писател с „изключителни литературни заслуги“, който живее в Обединеното кралство, Ирландия или британската общност. По думите на нобеловия лауреат Харолд Пинтър, в чиято чест се връчва наградата, получателят трябва да има „непоколебим“ поглед върху света и да покаже „ожесточена интелектуална решимост… да определи истината за нашия живот и нашите общества“.

Блекман каза, че е за нея е „невероятна чест “ да получи наградата и е сигурна, че няма да бъде последният детски и юношески автор, който ще спечели наградата, тъй като много „безстрашни“ автори пишат за млади хора и „се справят със сложни проблеми по забавен, информативен и разбираем начин”.

Блекман беше избрана от съдиите Рут Бортуик – председател на английския PEN, писателят, редактор и преводач Даниел Хан и Маргарет Бъзби – издател, редактор, писател и телевизионен оператор.

Бортуик каза, че Блекман е „преобразила света на писането за млади възрастни“, като никога не е говорила снизходително на читателите. 

Според Хан „насърчаването на младите хора да се ангажират с политически и социални въпроси е жизненоважна работа“ и никой не го е правил по-добре от Блекман.

Блекман е написала повече от 70 книги за деца и младежи. Тя е най-известна със своята поредица Noughts & Crosses („Нули и кръстове“). Първият том е публикуван през 2001 г. и печели наградата за детска книга Red House. Шестата и последна книга от поредицата – Endgame, беше публикувана през 2021 г.

Блекман ще получи наградата Пинтър на церемония през октомври. Наградата ще бъде споделена с международен писател на смелостта, който е активен защитник на свободата на изразяване. Блекман ще избере този победител от кратък списък с международни казуси, поддържани от английския PEN. Авторката каза, че е благодарна, че ѝ е дадена възможността да избере смелия писател. 

„Такива автори, които се стремят да напишат своята истина въпреки често непреодолимата опозиция, определят думата смелост“, каза тя.

Наградата PEN Pinter е основана през 2009 г. и предишните носители са Цици Дангарембга, Линтън Квеси Джонсън, Маргарет Атууд и Салман Рушди. Предишни международни писатели за смелост включват Каквенза Рукирабашайя, угандийски писател, който беше подложен на изтезания от правителството на Уганда, докато беше задържан през 2020 г., и поета Амануел Асрат, който беше арестуван през септември 2001 г. на фона на репресия срещу частните медии и се смята, че все още е задържан в затвор с максимална сигурност.