fb
СпециалниЧети повече

Man Booker Prize и книжна картография – истории и емоции

3 мин.
karta bukar

Една от най-силните магии на книгите е възможността им да ни пренасят през времето и пространството на различни места. Независимо дали някога сме излизали извън пределите на собствения си град или собствената си държава, книгите имат силата да ни пренесат от дъждовна Англия до слънчева Турция, зелените тучни поляни на Нова Зеландия или очарователните вишневи градини на Токио.

Възможността да посетиш реално тези места, за които четеш в любимите си книги, от друга страна превръщат пътуването и книгите в неделими емоционални партньори, затова и не е изненадваща идеята за картографиране на книжните награди “Booker” в проекта The Book Globe.

А в какво се състои проектът: на специална Google Maps карта са отбелязани всички победители и всички книги включени във финалната селекция за наградите „Booker“ от създаването на наградата през 1969 година насам. В профила за всяка книга се дава допълнителна информация за местата в историите и дори как те са свързани с други произведения, а като допълнение е сложен и линк към Amazon за покупка на самите книги. Важно е да се подчертае, че на картата всяка книга присъства с локацията, която е най-важна за развитието на цялото произведение.

Но ето и малко статистика за литературната карта, събрани от Ник Сидуел от The Guardian, койт е и един от създателите на картографското съкровище:

  • В 38 от всички 267 книги, включени в картата, действието се развива в Лондон;
  • Вторият най-популярен град е Дъблин с 9 книги, следван от Мумбай – 7, колкото има и цяла Шотланция;
  • Северна Ирландия е единствената страна, част от Британските острови, в която не се развива действието на някоя от селектираните книги;
  • В 18 от книгите (7 победители) действието се развива в Индия;
  • Египет с две книги победители от три номинации и Нова Зеландия с един победител от две номинации, са единствените страни с по-добро съотношение победители – финалисти;
  • В три от селектираните книги (един победил) действието се развива в морето (същата е и статистиката за Уелс);
  • От 69 книги финалисти, които се развиват средната и южна част на Англия, 10 (14%) печелят наградата, а от 12 финалисти, чието действе се случва в северна Ангия победители са 4 (33%);
  • Най-северната точка, на която се развива действие на книги от картата е “Beside the Ocean of Time” (“Отвъд океана от време”) на Джордж Макей Браун (в списъка с финалисти от 1994), където основен топос са Островите Оркни. Най-южната точка от друга страна се пада на The Bone People (“Хора скелети”) на Кери Хълм, която е победител през 1985 и действието се развива в Нова Зеландия.