fb
БългарияНовини

Манол Пейков: Ролята на издателя е да създава адекватен контекст в обществото

2 мин.
manol peykov nedelyax3

manol peykov nedelyax3„Ролята на издателя е като тази на куратора в една изложба – да подбира изкуство, което го вълнува, подрежда го по начин, който го вълнува, и намира публиката, на която иска да го покаже. Той трябва да създава адекватен контекст“, каза Манол Пейков в „Неделя х3“ по БНТ1. Той бе гост в дебюта на Боян Бенев като водещ в предаването и разказа за особеностите на книгоиздаването у нас.

„Един издател трябва да поема рискове, но в центъра на тези рискове е смисълът – смисълът от издаването на една книга, любовта към нея“, каза Пейков.

Според управителя на „Жанет 45“ най-голямо доверие издателският бизнес у нас набира сред чуждестранните си партньори, когато води важни автори в страната. „За последните 4 години съм провел 15 турнета с големи световни имена и тези моменти са сред най-вълнуващите и сислени в живота ми като възрастен“, разказа той.

Издателят разкри, че процентът закупени книги на глава от населението от 1989 година насам е спаднал близо 20 пъти. „Причината за това е самият Преход, липсата на ценности, дълго време нямаше и книжарници. Това обаче е много ниска база, от която България се развива, и вероятно скокът през последните години е двоен“, допълни Пейков.

„Книгоиздаването като професия в сегашния си вид съществува отскоро – имаме много да се учим, много сме далеч от книгоиздаването в във вида му във Франция, Англия, Япония например“, обясни управителят на „Жанет 45“. „Има обаче много млади и ентусиазирани издатели, които са влюбени в това, което правят, внимават за всеки детайл – дизайнерски, преводачески, оформителски, концептуален“, допълни той.

Според Манол Пейков в момента у нас има голям потенциал за младите издатели, а „Книгоиздаване“ е една от най-силните специалности в Софийския университет. Той сподели, че в България в момента има и много добра преводаческа школа, макар връзката между старото и новото поколение издатели да е прекъсната.