fb
НовиниПо света

Марио Варгас Льоса получи наградата „Шато Ла Тур Карне“

2 мин.

Перуанският писател и Нобелов лауреат за литература Марио Варгас Льоса беше удостоен с престижната литературна награда „Шато Ла Тур Карне“ за цялостно творчество, съобщи БТА, позовавайки се информация на Франс прес.

Наградата е учредена през 2017 г. от бизнесмена Бернар Магре, който притежава над 40 дворци в целия свят, като четири от тях са във винарски райони край Бордо. Призът е придружен от 20 000 евро и рядък екземпляр на „Мадам Бовари“ от 1867 г. с автографа на Гюстав Флобер за мецената Алфред Герар.

Марио Варгас Льоса  е роден на 28 март 1936 година в перуанския град Арекипа. Всепризнат е като жив класик на латиноамериканската проза и хроникьор на борбите срещу тираничните режими в страните от Южна Америка. Произведенията му са на границата между модернизма и постмодернизма, между интелектуалните игри с езика и измамно лекия хумор. Запазена марка на Марио Варгас Льоса е полифоничното наслагване на фабули и изграждането на лабиринти във времето и пространството, а свръхупотребата на диалози е любимият му динамичен похват.

През 2010 г. му беше връчено най-авторитетното литературно отличие – Нобелова награда за литература, „за картографията на властовите структури и отчетливите образи на устойчивостта, бунта и погрома на индивида”. Той посети България през 2013 г., за да бъде удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет.

А ето и няколко снимки от последното публично събитие, на което той присъства тази година – премиерата на операта „Дон Карло“ в операта в Мадрид, Испания.

Embed from Getty Images

Снимка: Изд. „Колибри“