fb
Ревюта

Хелън Грейс подрежда порочния пъзел на „Смъртен грях“

2 мин.

Смъртен грях – Матю АлриджИма нещо зловещо в словосъчетанието „Смъртен грях“ (изд. „Хермес“), сякаш вътрешен глас грозно нашепва „Този път стигна твърде далеч“. Kой прекрачва тази граница? Убиецът, жертвите или разследващите? Може би всички… всички са смъртни, всички грешат, а инспектор Хелън Грейс отново е на линия, за да сглоби този порочен пъзел. Година и половина по-късно – нов сериен убиец, нов заплетен случай за нея и екипът й, или това, което е останало от него. Последиците от предишния ги белязаха за цял живот, какво ли ги чака този път…

И тук, както и в „Куршум за двама“, всичко започва от детството. Именно там се крие ключът за причините ТЯ да убива, както и ТЕ да бъдат убити. Мъжки тела, разпорени с хирургическа точност, чиито сърца са изпратени на най-близките им с послание. С какво ли са го заслужили? Коя е жената, способна да извършва това хладнокръвно и многократно? Откъде намира сили за подобно деяние? Вече запознати с тежкото детство на главен инспектор Хелън Грейс, тук отново ставаме свидетели как изпитанията в миналото са неин пръв помощник при разплитането на случаите. Именно най-тъмната и най-страшна част от детството й помага да е по-близо както до жертвите, така и до техния палач.

Когато посягам към втора или трета книга на автор, винаги е с известни резерви. Особено, ако първата е била много силна. „Смъртен грях“ е нито по-добра, нито по-лоша от „Куршум за двама“. Тя е точно толкова качествена, колкото винаги се надявам да бъде едно продължение! Матю Арлидж запазва и пренася изцяло стила, логиката и интелигентността от първия във втория случай. Динамиката и психологическите елементи отново са на място. Обратите те държат на тръни през цялото време, а финалът е неочакван, но и абсолютно логичен.

След приключването на случая Хелън Грейс казва: “Надежда винаги има!“. С това смъртният грях е простен… изстрадан, но простен, защото прошка винаги трябва да има! Време е да продължим напред, към следващ случай от Матю Арлидж, където сред куршуми, кървища и грехове отново ще търсим надеждата.

Автор: Петя Анастасова, книжарница „Хермес“ Централ