fb
Без категория

„Задкулисието на Прехода“: Кои са тези хора?

2 мин.
zadkulisieto-na-prehoda-1-meglena-kuneva

zadkulisieto-na-prehoda-1-meglena-kunevaОстават 10-тина дни до изборите. Борбата е жестоко безмилостна (и както този израз, се води някак наобратно) и не е ясно колко още по? ще става след празниците. И понеже вече сме нещо-като-бяла държава, закономерно се появиха и сериозни опити за дискредитация или фаворизиране на политически кръгове и дори личности, добре окомплектовани под формата на книги-изследвания.

Опитвам се да поддържам висока информираност откъм политическата ситуация у нас, затова и „документални” четива от подобен тип обикновено са ми интересни. Започнах серията с „Варварите” на Евгений Дайнов, реших да продължа със „Задкулисието на Прехода. Меглена Кунева” на Антон Тодоров. Първата беше с по-актуална насоченост и опитваща да разобличи ГЕРБ, втората – обхващаща близо 30-годишен период и насочена срещу конкретни личности с основна мишена Меглена Кунева. Разбира се, сравнително лесно различавам тенденциозност от документалност, това трябва да е ясно.

В книгата за Кунева Антон Тодоров започва съвсем отдалеко – с нейната магистърска теза, в която фамилията й е от две части (Кунева-Пръмова), за да ползва този факт около момент, в който Кунева отрича някога да е ползвала втора фамилия. После преминава през първите години от демокрацията и участието на бившия еврокомисар в родния политически живот. И въпреки че този фрагмент – за Кунева, е едва една трета от книгата, той е написан най-слабо и често целенасочено. Също както и друга глава – за хората в партията ДБГ, много от които са с дългогогишен опит на политическо хамелеонство, факт.

Другаде обаче се крие силата на тази книга – в това, че народът не трябва да забравя какво правят хората от “политическите елити”. Макар че “суверенът” има подобна склонност и тя се показва прекалено често по време на избори. Аз лично винаги имам едно наум, когато в писането личат сериозни комплекси и тук случаят е до сериозна степен такъв. Документите обаче са документи и те не бива да бъдат пренебрегвани.

P.S. Този текст, както и всички останали на този сайт, е читателски, а не политически. За това как да гласувате на 12. май не агитираме – имате глави на раменете :)