fb
НовиниПо света

Международен панаир на книгата Пекин 2013: силни партньорства, иновации и разширяващи се пазари

5 мин.

Над 20 000 изложители от 76 различни страни и региони представят най-добрите си четива на  20. Международен панаир на книгата в Пекин (BIBF). Форумът се провежда в Международния изложбен център в китайската столица до 1 септември 2013 година на обща площ от 53 600 кв.м. Кралство Саудитска Арабия тази година е участва като страна почетен гост на панаира.

В първия ден на панаира се проведе семинар за чуждоезиковото обучение и и добрите практики, които могат да се обменят от обучението по английски и китайски език. До края му пък предстоят двустранни срещи от формата BIBF 10+10 Seminar, при който  представители на две държави обсъждат съвместно сътрудничество между издателските си асоциации. На 1 септември пък предстои традиционният семинар за търговия с права на заглавия от различни пазари.

Изложението в Пекин бе предшествано от еднодневна конференция на тема “Книгоиздаването в мултимедийната ера: конвергенция, възможности и перспективи” на 27 август, в която освен водещи китайски издатели се включиха и ръководители на големи компании от САЩ и Европа.

Щандът на страната-гост Саудитска Арабия е разделен на 13 зони, в които ще бъдат изложени книги за всички възрасти в различни формати. Ще гостуват и изложби на саудитски творци от други изкуства, а специално внимание ще бъде обърнато и на националните носии.

4(1)

Publishers Weekly обобщават няколко от новостите на панаира за тази година. Едно от новите начинания е CNP eReading платформа, с над 200 000 заглавия от над 300 международни издатели. Разработено от Publishing Technology и управлявани от CNPIEC (China National Publications Import & Export (Group) Corporation), цифровият център е на разположение на английски и мандарин. Платформата се очаква да увеличи съдържанието си драстично през следващата година, след като клиентите на издателската технология започнат да поддържат и предлагат над 12 000 свои издания в нея.

“Ние сме изключително горди да играем продължителна роля в развитието на цифровизацията на китайската библиотека и увеличаване на възможностите за международни издатели да получат представяне в Китай. Партньорството ни с CNPIEC помага на платформата да се развива и да добива сила и дълбочина, докато връзката ни с местните дигитални експерти по издаването, подпомага нашите международни клиенти”, казва пред PW главният изпълнителен директор Джордж Лосиус на издателство Technology.

На този панаир ще се разшири миналогодишната иновативна зона за дигитално издаване – Digital Publishing Zone и ще продължат да се разработват идеите за детската книга, комиксите и анимацията, периодичния печат, зоната за издаването по поръчка и центърът за правата. Като организатор на 20-тия международен панаир на книгата в Пекин, Китайската Национална (група) Корпорация за публикации за страната и извън нея (China National Publications Import & Export (Group) Corporation CNPIEC) ще продължи да се придържа към международните концепции и професионални стандарти, както и да се осигури бързо и ефикасно управление на информацията и справедливи услуги на китайското и чуждестранното сътрудничество и координация в издателския сектор, с цел постигане на нови висини на качеството на панаира.

pekin 2

От друга страна, добавя Publishers Weekly, разрастващата се китайската автомобилна индустрия със сигурност играе роля за насърчаване на продажбите за SAE International, със заглавия като Thomas D. Gillespie’s Fundamentals of Vehicle Dynamics and Richard Van Basshuysen’s Internal Combustion Engine Handbook, които се изкачват високо в списъка на бестселърите. „Нашето бързо развитие в Китай доведо до създаването на наш собствен офис в Шанхай преди около три години, и нашите служители оттогава са заети с организирането на различни събития, свързани с космическите изследвания,“ казва Amy Shreckengost.

“Работим с университетите и колежите в Китай през последните 8 години. За първи път участваме на панаира. Новите ни цели са университетите и институциите, които са подготвени вече за дигиталното съдържание, за да участват в програмата, която предлага над 20 000 книги и 2000 ученически списания.”, казва Джей Стор, агрегатор за книги и списания.

Освен че се предлага платформа за издателите, събитието е топ дестинация за любителите на книгата, и за търсещите нещо повече от традиционните хартиени издания. „Идваме тук всяка година. Нашият основен фокус е традиционното китайско народно изкуство, и този път сме се подготвили с нова колекция, наречена „Красивият Китай“ („Beautiful China”)”, казва Wang Kaiyuan, главен редактор на Hubei Fine Arts Publishing House.

Международният панаир на книгата в Пекин се провежда от 1986 г. До днес поддържа своя принцип за “представянето на превъзходни книги от цял свят в Китай и извеждането на водещите китайски книги към света”.

Профилът на посетителите на панаира включва разпространители на книги, книжни търговци на дребно, търговци на едро, библиотекари, литературни агенти и разузнавачи, купувачи на книги за специализирани магазини (музеи, магазини за играчки, за подаръци и т.н.) и широката публика като цяло.