fb
БиблиотекитеНовини

Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти откриват в русенската библиотека

2 мин.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе започва нов проект, наречен „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“, чиято цел е да се създаде открита, иновативна, експериментална площадка за деца (мейкърспейс) за насърчаване на ученето чрез игра, съобщава сайтът „Детски книги„.

Основната идея е чрез „демистифициране“ на науката да се възпитава интерес към развитие на творческо мислене и действия, за да се подпомогне професионалната ориентация, изборът на професия и бъдещото развитие на подрастващите.

Проектът предвижда в библиотеката да се създаде Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“, в която 120 подрастващи от Русе и региона на възраст от 7 до 14 години да се научат как да измислят и визуализират своите идеи, как да започнат да мислят творчески и извън рамките на заобикалящия ги свят.

Новите знания и  умение ще бъдат поднесени по забавен и атрактивен начин, а децата и младежите ще посещават Фарбиката по време на лятната си ваканция.

„Целта на проекта е да се създаде иновативен модел и нова култура на усвояване и споделяне на знания и иновации при деца и младежи, чрез изграждане на съвременно творческо пространство за утвърждаване на Русе като град на традиции и новаторство“, съобщават от библиотеката.

Проектът е финансиран от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, а партньор на инициативата е сдружение „Културни пространства“. Дейностите се осъществяват с подкрепата на Центъра за кариерно ориентиране в училищното образование към Регионалния инспекторат по образованието в Русе, РИОСВ и Комисията за защита от дискриминация.