fb
НовиниПо света

Международни писателски организации призовават за свобода на словото в Беларус

2 мин.

Дни преди президентските избори в Беларус, PEN International, PEN Беларус и 23 PEN центрове изразиха загриженост за систематичните нарушения на правото на свобода на изразяване и други човешки права, които са от основно значение за демократичното участие на политическите противници. Към тях се присъединява и Съвета на европейските писатели (European Writers’ Council), научаваме от Publishing Perspectives.

Светлана Алексиевич, президент на беларуския PEN център, направи официално заявление по темата.

„Сред арестуваните са блогъри и журналисти, меценати на културата, тези, които през 2020 г. събудиха беларуското общество и за първи път от 26 години създават сериозна конкуренция за авторитарния режим на Александър Лукашенко”, пише Алексиевич.

Днес беларуските писатели стоят до сънародниците си, защото историята се пише на улиците и площадите, а не на бюрата.

Междувременно, протестите заради оспорените президентски избори в Беларус не стихват, а лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова гражданите  от изгнанието си в Литва да стачкуват и ги моли да не бъдат „заблуждавани от сплашване“, съобщава BBC.

След това Съюзът на беларуските писатели отправи апел за международна солидарност – тяхното съобщение е публикувано от Съвета на европейските писатели (European Writers’ Council). То призовава за спиране на насилието над мирните протестиращи, които напълниха улиците на Минск. Изискват се и „свободни, честни и прозрачни“ избори. 

Ан Епълбаум, автор на книгата Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism публикува есе със заглавие The 22-Year-Old Blogger Behind Protests in Belarus (22-годишният блогър зад протестите в Беларус). Протестиращите, посочва тя, не носят знамето на Беларус, а “червено-бяло-червеното знаме, използвано за първи път през 1918 г. и отдавна свързано с белоруската независимост“.

Съветът на европейските писатели казва, че „напълно подкрепя призива на своята организация членка – Съюзът на беларуските писатели – за солидарност, свобода на изразяване и прозрачни и демократични нови избори“.

Президентът на съвета, германската авторка Нина Джордж, казва: „Ние сме в непрекъснат контакт с нашия член, Съюза на беларуските писатели, и новините, които получаваме, са дълбоко смущаващи и депресиращи.”.

„Призоваваме правителствата на Европейския съюз да не стоят мълчаливо, а да окажат силен натиск, за да повлияят върху автократичния режим на Александър Лукашенко, да прекратят това насилие и да поддържат ценностите, на които се основава Европейският съюз. „

„Беларус е част от Европа. Не оставяйте хората на Беларус сами в усилията си да изградят наистина демократична страна. Всички трябва да използваме най-мощния си демократичен инструмент: нашите думи“, завършва изявлението си Нина Джордж.

Снимка на публикацията: Валери Шарифулин, TASS